DOCUMENT Romania, afectata de propunerea Finlandei pentru viitorul buget al UE

Finlanda, tara care detine pana la finalul anului presedintia rotativa a Consiliului UE, a facut publica schita de buget a Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027. Propunerea a fost respinsa categoric de premierul portughez, in mai multe postari pe Twitter, dar si de ambasadorii celor mai multe state membre, fiind considerata ”partinitoare” pentru ca reprezinta aproape exclusiv pozitia Finlandei si a altor patru state considerate radicale anti-coeziune.

”E imposibil de lucrat pe acest document. Reprezinta practic pozitia Finlandei, Suediei, Austriei, Danemarcei si Olandei, grupul celor cinci state contributoare considerate radicale in cererile lor de diminuare a bugetului UE si mai ales a bugetului pentru coeziune”, au declarat pentru G4Media.ro surse europene.

Documentul prezentat public de presedintia finlandeza prevede taieri de fonduri pentru viitorul buget UE de la politicile de coeziune (fondurile europene dedicate statelor mai putin dezvoltate), de la politicile de transport, energie si fondul de aparare, potrivit analizelor specialistilor din Romania si a celor citate de publicatia Politico.

”Propunere presedintiei finaldeze este o greseala uriasa, in loc sa incerce un echilibru intre propunerea Comisiei Europene si cea a Parlamentului European. E o propunere impotriva majoritatii din Consiliul UE si impotriva Parlamentului European. Pe scurt, tot ce nu avea nevoie UE. Trebuie respinsa rapid”, a scris pe Twitter Antonio Costa, premierul Portugalia, una dintre tarile care beneficiaza de fonduri insemnate de coeziune.

Citeste si:
UE a aprobat un plan de relansare istoric, după negocieri maraton
Statele membre UE au aprobat...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri