Topul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur detinute de catre stat la nivel mondial are in primele 10 pozitii 6 tari din Europa, iar liderul clasamentului detine o cantitate de aproximativ 80 de ori mai mare decat a tarii noastre.

Conform datelor publicate de catre Banca Nationala a Romaniei, la nivelul lunii noiembrie, rezerva de aur a tarii noastre s-a mentinut la 103,6 tone, cantitate in jurul careia se invarte de aproape 20 de ani.

Revenind la topul tarilor care detin cele mai mari rezerve de aur, pe prima pozitie se afla Statele Unite ale Americii, cu o rezerva mai mare decat a tarilor de pe pozitiile 2 si 3 la un loc. Clasamentul arata astfel, conform statista.com:

  • Statele Unite ale Americii - 8.133 de tone
  • Germania - 3.369 de tone
  • Italia - 2.451 de tone
  • Franta - 2.436 de tone
  • Rusia - 2.241 de tone
  • China - 1.942 de tone
  • Elvetia - 1.040 de tone
  • Japonia - 765 de tone
  • India - 618 tone
  • Olanda - 612 tone

Consiliul mondial al aurului (WGC) a estimat ca, la nivel mondial, bancile centrale au adaugat 156,2 tone la rezervele lor in trimestrul al treilea al acestui an, semnificativ mai putin decat in perioada iulie-septembrie a anului trecut. Insa, per total, in primele noua luni din 2019, achizitiile de aur ale bancilor centrale sunt mai mari cu 12% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Rezerva de aur a tarii noastre a devenit subiectul unei polemici aparute in urma proiectului de lege aprobat anul acesta de catre Senat, ce prevede ca Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara aproape toata rezerva de aur tinuta la Londra, unde se afla mai mult de jumatate din cantitatea totala.

Acest proiect a fost initiat de catre presedintele Camerei Deputatilor la acea vreme, Liviu Dragnea, aflat in acest moment in inchisoare si de catre senatorul PSD Serban Nicolae. La finalul lunii noiembrie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare proiectul de lege.

Sursa foto: itti ratanakiranaworn / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri