Combatanti ai unei grupari islamiste somaleze shebab au lansat duminica un atac impotriva unei baze militare utilizate de forte americane si kenyene din Lamu (in nordul Kenyei), potrivit unui responsabil local kenyan.

"Atacul a fost respins", a afirmat Irungu Macharia, adaugand ca atacul a fost revendicat de insurgentii shebab, afiliati Al Qaida, scrie Agerpres. El a mai spus ca acest atac a fost efectuat inainte de venirea zorilor impotriva bazei cunoscute sub numele de Camp Simba si ca o "operatiune de securitate este in curs" de desfasurare, fara a preciza totusi daca au existat victime.

Combatantii shebab au revendicat responsabilitatea atacului intr-un comunicat, afirmand ca au "reusit sa ia cu asalt baza militara puternic fortificata si au preluat controlul efectiv asupra unei parti a acesteia". Gruparea a declarat ca exista victime kenyene si americane, dar aceste afirmatii nu au putut fi confirmate pentru moment.

Aceeasi grupare a adaugat ca acest atac se inscrie in cadrul campaniei sale intitulate "Al-Quds (Ierusalim) nu va fi niciodata iudaizat" - termen pe care l-au utilizat pentru prima oara in cursul unui atac impotriva complexului hotelier Dusit din Nairobi in ianuarie 2019, soldat cu 21 de morti.

Combatantii shebab au comis mai multe atacuri la scara larga in interiorul Kenyei, afirmand ca actionau in chip de represalii pentru trimiterea de trupe kenyene in Somalia in 2011 pentru a lupta impotriva gruparii, precum si pentru a viza interese straine.

Citeste si:
Copiii, din ce in ce mai des folositi de catre teroristi in atentate
Gruparile teroriste din...

In pofida costisitoarelor eforturi internationale pentru a-i combate, militiile shebab au efectuat sambata unul dintre atacurile cele mai sangeroase ale deceniului in Somalia, provocand moartea a 81 de persoane in explozia unui vehicul capcana la Mogadiscio.

Sursa foto: Rich Carey / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
SUA, recompensa de 10 mil. dolari pe capetele sefilor Al-Qaida