Liderii UE: Europa se afla in zorii unei noi ere odata cu Brexit

Liderii Uniunii Europene, mai exact presedintii Comisiei, Consiliului si Parlamentului, saluta "o Europa in zorii unei noi ere" si ii reamintesc Marii Britanii ca va pierde "beneficiile" unui stat membru dupa Brexit, intr-o scrisoare publicata vineri, in ziua istoricei iesiri a Regatului Unit din blocul comunitar, relateaza AFP.

Presedintii Consiliului European, Charles Michel, Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si Parlamentului European, David Sassoli, se declara "pregatiti sa angajeze un nou parteneriat cu vecinii de cealalta parte a Canalului Manecii", se arata in text.

"Pentru noi (...), la fel ca pentru atatea alte persoane, aceasta zi va fi marcata de reflectie si de emotii amestecate", recunosc cei trei.

Brexit-ul se va aplica vineri, la ora 23:00 GMT, dupa aproape jumatate de secol de la aderarea Marii Britanii la UE.

In contextul in care se deschide perioada de negociere a viitoarei relatii cu Londra, cei trei oficiali europeni avertizeaza ca, "in lipsa unor conditii echitabile in domenii precum mediul, piata muncii, fiscalitate si ajutoarele de stat, nu poate exista un acces larg la piata unica" pentru Marea Britanie.

"Nu se pot pastra avantajele atasate statutului de membru atunci cand nu mai ai aceasta calitate", reamintesc semnatarii scrisorii.

Comisia Europeana urmeaza sa negocieze relatia post-Brexit incepand cu luna martie in timpul perioadei de tranzitie, care se va incheia la sfarsitul acestui an.

"Chiar daca nu mai este stat membru al UE, Regatul Unit va continua sa faca parte din Europa. Geografia si istoria noastre comune, precum si legaturile dezvoltate in atat de multe domenii, ne unesc pentru totdeauna si fac din noi aliati naturali", adauga cei trei lideri ai UE.

Dupa Brexit, "statele membre ale Uniunii Europene vor continua sa isi uneasca fortele si sa construiasca un viitor comun (...) Nicio tara nu poate, singura, sa opreasca evolutia schimbarilor climatice, sa gaseasca solutii la viitorul digital sau sa isi faca auzita vocea in cacofonia tot mai mare care domina in aceasta lume", mai afirma ei.

Uniunea Europeana isi va continua "opera imediat ce soarele se va ridica pe cer maine dimineata", incheie ei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri