Imigrantii din Europa de Est care traiesc in Marea Britanie sunt stimulati mai nou sa se intoarca in tarile natale, scrie cotidianul Express.co.uk. Statele din Europa de Est ar fi pus "la bataie" pentru a ii convinge pe acestia oferte cu locuri de munca, finantare pentru locuinte sau chiar cu sloganuri sentimentale.

Letonia, de exemplu, a lansat o campanie internationala cu scopul de a inversa valul de emigrare catre Marea Britanie, in contextul Brexit, folosind ca slogan versul "I was blind to let you go, I need one more chance", dintr-o melodie din 1969 a formatiei Jackson 5. Emigrarea continua catre vest din tarile est europene ar fi creat un "exod al creerelor" in aceasta parte a continentului, care intampina probleme economice din cauza lipsei de muncitori calificati.

Si alte tari din Europa de Est ar fi lansat campanii similare, scrie sursa citata. In Polonia, campania "Return" ofera imigrantilor repatrati ajutor pentru achizitia de locuinte, locuri de munca si asigurari de sanatate, in timp ce Romania a apelat la parteneriate cu mediul de afaceri si universitati, oferind burse de studii si oportunitati de angajare.

Express.co.uk mentioneaza ca in Marea Britanie traiesc in jur de 700.000 imigranti polonezi, 80.000 de imigranti romani, 115.000 de imigranti lituanieni si 65.000 de imigranti letoni, indivizi cu potential de angajare pe care tarile natale din est sunt dornice sa ii atraga inapoi.

"Exodul de creiere" ar costa tarile din Europa de Est pana la 7% din produsul intern brut in fiecare an, dar ar putea urca la 9 procente in viitorul apropiat. Cu toate acestea, mai degraba decat sa se intoarca acasa, numarul de imigranti care se deplaseaza in Marea Britanie ar putea creste de fapt, din cauza Brexit, conchide publicatia citata.

Romania continua sa atraga IT-isti britanici

Procesul are loc insa si invers. De exemplu, Head Hunting IT, o companie romaneasca de recrutare, a lansat campania "Remain, Leave or Relocate", sustinuta fiind de Nestlers Group Global, o companie de imigrari si relocari cu sediul in Bucuresti. Scopul? Atragerea de IT-isti din Marea Britanie catre Romania.

Este un lucru deja bine cunoscut faptul ca Romania are nevoie din ce in ce mai mare de specialisti in IT – salariile lor sunt mari si similare cu cele din Europa de Vest sau SUA, vorbind de mii de euro, lunar, pentru programatori. Cele doua companii de mai sus au intuit posibilitatile deschise de Brexit, incercand astfel sa convinga IT-isti sa vina in Romania.

Ironia este, probabil, faptul ca unul dintre factorii cheie pentru campania de parasire a Uniunii Europene a fost chiar numarul ridicat de romani si alte nationalitati din Balcani care „au inundat” Mare Britanie, datorita politicilor de liber acces la locuri de munca in spatiul comunitar.

Head Hunting IT a declarat miercuri ca „Brexit este principalul motiv pentru care am decis sa incercam sa atragem talentele tech din Marea Britanie si sa le oferim oportunitati de job-uri excelente, intr-o tara care ramane in Uniune – Romania. In prezent, piata IT din Romania are nevoie de inca circa 15.000 de specialisti, in timp ce absolventii din facultati de specialitate numara doar 7.000 pe an”.

1000 Words / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri