”Marea Britanie nu va putea negocia un acord cu Statele Unite mai rapid decat cu Uniunea Europeana. Nu ne vom abandona eforturile sa negociem cu cel mai mare partener comercial, dar poate dura pana la 5, 10 ani sa reusim sa finalizam ceva”, a spus Barack Obama catre BBC, potrivit Mediafax.

Remarcile presedintelui sunt cele mai detaliate, de pana acum, ca argument ca Brexitul ar afecta puternic economia Marii Britanii.

Iesirea Marii Britanii din UE si relatiile cu Statele Unite

Eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar afecta grav relatiile comerciale cu Statele Unite, a avertizat vineri presedintele american, Barack Obama, in cursul vizitei la Londra. "Este corect sa spunem ca la un moment dat ar putea exista un acord comercial SUA-Marea Britanie, dar acest lucru nu se va intampla curand pentru ca noi ne concentram pe finalizarea Acordului cu Uniunea Europeana", a declarat Barack Obama referindu-se la Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), potrivit Mediafax.

"Marea Britanie risca sa ajunga la capatul randului, nu pentru ca nu am avea o relatie speciala, ci din cauza impactului major al unui acord comercial de acest tip; este mai eficient sa avem un acord pentru acces pe o piata mare, in care sunt multe tari, decat sa semnam acorduri bilaterale mici", a explicat presedintele SUA.

Citeste si:

Barack Obama a reiterat, la Londra, recomandarea adresata Marii Britanii de a ramane in Uniunea Europeana, subliniind ca in acest mod este consolidata si "relatia speciala" cu Statele Unite. "Cred ca Marea Britanie consolideaza prosperitatea noastra colectiva prin intermediul Uniunii Europene", a declarat Barack Obama intr-o conferinta de presa organizata alaturi de premierul britanic, David Cameron.

"Nu cred ca Uniunea Europeana diminueaza influenta britanica in lume. Cred ca o amplifica", a adaugat presedintele american, subliniind ca astfel este consolidata si "relatia speciala" a Marii Britanii cu Statele Unite. "Marea Britanie are o pozitie foarte buna prin contributia adusa la conducerea unei Europe puternice", a insistat liderul american.