Inegalitatea "scapata de sub control" erodeaza increderea in societatile democratice si faciliteaza ascensiunea regimurilor autoritare si anti-imigratie, se arata intr-un nou raport al Organizatiei Natiunilor Unite, citat de Washington Post.

Solutii ca plase sociale de siguranta robuste, redistribuirea activa a bogatiei si protejarea drepturilor muncitorilor au fost deja recomandate de cateva decenii, iar tarile bogate ale lumii dispun de mijloacele necesare pentru a le pune in aplicare, insa in multe dintre ele, inclusiv in SUA, astfel de initiative au fost blocate de "elitele economice", intrucat afecteaza inevitabil interesele anumitor persoane si grupuri, se precizeaza in raport, potrivit Ziare.com.

Salariile muncitorilor de rand au stagnat de-a lungul ultimelor zeci de ani, chiar daca angajatorii au facut profit de pe urma lor.

In timp ce directorii executivi ai companiilor incluse in indicele Standard & Poor's 500 au incasat in medie 14,5 milioane de dolari in 2018, angajatii din productie si cei fara functii de conducere au dus acasa cam 40.000 de dolari/an.

In opinia unor analisti, aceasta inegalitate este un produs secundar al societatii capitaliste si este, de fapt, un lucru bun: este pretul platit pentru a-i recompensa pe cei care produc iPhone-uri si aplicatii populare de care beneficiem toti, scriu jurnalistii americani.

Insa aceste discrepante uriase, se mai arata in raportul ONU, ii afecteaza chiar si pe cei de la varful distributiei bogatiei, deoarece societatile in care ele exista se dezvolta mai lent si au mai putin succes in a obtine o crestere economica sustinuta.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus| Numărul deceselor poate urca DRAMATIC în UK și SUA, fără măsuri
Setari Cookie-uri