Rezerva Federală şi Tezaurul SUA au anunţat marţi noi măsuri excepţionale pentru creşterea lichidităţii pieţelor financiare, în valoare de peste 500 de miliarde de dolari, în contextul tensiunilor generate de rapida expansiune a coronavirusului, relatează agenţia EFE.

"Aceste măsuri au fost luate pentru a ne asigura că aprovizionarea rezervelor continuă să fie amplă şi pentru a sprijini funcţionarea adecvată a pieţelor în ceea ce priveşte finanţarea în dolari, pe termen scurt," a explicat Fed, conform Agerpres.ro.

Luni, Fed a adoptat o măsură similară ca urmare a problemelor de lichiditate de pe piaţa financiară şi scăderii generalizate a principalilor indici ai bursei de pe Wall Street.

Totodată, Tezaurul a dat undă verde băncii centrale americane pentru lansarea unui instrument de creditare de 10 miliarde de dolari destinat sprijinirii pieţelor de datoria corporativă, pe termen scurt.

Fed nu poate împrumuta direct companiile sau gospodăriile, dar, în circumstanţe precum cea actuală, poate crea instrumente speciale prin care să ofere credite de sprijin.

"Incertitudinea economică creată de COVID-19 a dat naştere la provocări pentru piaţa de acte de comerţ, restrângând accesul la credite pe termen scurt pentru companiile americane", a afirmat Steven Mnuchin, secretarul pentru Tezaur, într-un comunicat.

Duminică, Fed a lansat tot arsenalul său monetar, cu o reducere a dobânzii de referinţă cu un punct, până la 0 % şi o injecţie de lichiditate de 700 miliarde dolari în active, pentru a încerca să stopeze scăderea pieţelor financiare şi teama faţă de o frânare a economiei mondiale, din cauza noului coronavirus.

Preşedintele american, Donald Trump, a recunoscut luni că este posibil ca economia SUA să intre în recesiune, din cauza mărimii măsurilor pentru frânarea expansiunii pandemiei, măsuri printre care figurează restricţii privind călătoriile internaţionale, anularea de evenimente şi închiderea barurilor şi restaurantelor.

Sursa foto: Dezay / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Beijingul avertizează: Statele Unite și China, în pragul unui nou Război Rece
Setari Cookie-uri