Coronavirus | Decizia lui Trump de a suspenda finanțarea OMS, criticată de politicieni și oameni de știință

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a opri temporar finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pe considerentul că aceasta nu a gestionat în mod adecvat pandemia cu noul coronavirus, a stârnit critici în rândul unor responsabili politici, dar şi al oamenilor de ştiinţă din SUA şi din lume, notează miercuri Reuters, potrivit Agerpres.

Statele Unite sunt principalul finanţator al OMS, cu o contribuţie de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul organizaţiei.

Vezi și: Donald Trump oprește finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății, pe motivul "proastei gestionări" a pandemiei noului coronavirus

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei reprezentanţilor a SUA, democratul Eliot Engel, a remarcat că "în fiecare zi care trece din această criză preşedintele (Trump) ne prezintă registrul său de comunicare politică: dă vina pe OMS, dă vina pe China, dă vina pe oponenţii politici, dă vina pe predecesorii săi, orice pentru a distrage atenţia de la faptul că administraţia sa a gestionat prost această criză care costă acum viaţa a mii de americani".

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a subliniat că, "într-un astfel de moment, când trebuie să ne împărtăşim informaţiile şi avem nevoie de sfaturi pe care să ne putem baza, OMS ne asigură acest lucru". "Vom continua să o susţinem şi să ne achităm contribuţia", a menţionat ea.

Şi premierul australian Scott Morrison, care s-a declarat de acord cu criticile lui Trump faţă de OMS, în special faţă de susţinerea acordată de aceasta redeschiderii controversatelor pieţe de animale vii din China, a afirmat că organizaţia "face multe lucruri importante inclusiv aici, în regiunea Pacificului, şi cooperăm îndeaproape".

"Nu vrem să aruncăm copilul odată cu apa din copaie, dar pe de altă parte (OMS) nu este imună la critici şi nici la a face mai bine ceea ce face", a adăugat premierul australian.

Mai direct, preşedintele Asociaţiei medicale americane, dr. Patrice Harris, a calificat decizia lui Trump drept "un pas periculos într-o direcţie greşită, care nu va facilita eforturile de înfrângere" a pandemiei şi l-a îndemnat pe preşedinte să se gândească mai bine.

La rândul său, dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Centrul pentru securitatea sanitară al Universităţii Johns Hopkins, a apreciat că anunţul preşedintelui "trimite un mesaj greşit în plină pandemie", subliniind că, deşi OMS mai face şi greşeli, cum a fost răspunsul întârziat la epidemia de Ebola din 2013-2014 din Africa de vest, munca de reformă de care are nevoie organizaţia trebuie să se desfăşoare după trecerea actualei pandemii.

El a menţionat că OMS colectează informaţii despre zonele unde este activ virusul şi SUA au nevoie de aceste informaţii pentru a lua decizii corecte la deschiderea frontierelor.

Şi Leslie Dach, preşedintele organizaţiei Protect Our Care şi fost coordonator pentru Ebola al Departamentului sănătăţii al SUA, a evocat o "tentativă transparentă a lui Trump de a distrage atenţia de la faptul că a minimalizat la început gravitatea crizei şi de la eşecul administraţiei sale de a pregăti" ţara de epidemie.

"Fireşte, OMS nu este infailibilă, dar este complet iresponsabil să reduci finanţarea în plină pandemie. Acest lucru va scădea fără îndoială siguranţa americanilor", a insistat Dach.

"Virusul nu are nevoie de paşaport. În doar câteva luni a călătorit pe toate continentele, mai puţin Antarctica. Dacă a fost vreodată vreun eveniment care să ne arate că trebuie să cooperăm mai ferm ca o adevărată comunitate globală, acesta este", a conchis dr. William Schaffner, expert în boli infecţioase la Centrul medical universitar Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

Și Rusia a criticat miercuri SUA pentru decizia lor de a-şi suspenda finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în timp ce China au îndemnat Statele Unite să-şi respecte obligaţiile faţă de OMS, informează EFE, AFP şi Reuters.

"Politicienii din această ţară (SUA) găsesc mereu vinovaţi: pentru pandemie, China şi OMS; pentru înfrângerea lui (Hillary) Clinton, Rusia; pentru problemele din sistemul sanitar american, pe însuşi (Vladimir) Putin", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, citată Interfax, preluată de EFE.

Zaharova a apreciat că pentru clasa politică americană "important este să găsească o 'probă' imaginară şi s-o prezinte lumii drept dovada vinovăţiei altora şi a propriei sale infailibilităţi".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, şi-a exprimat "puternica îngrijorare" după decizia lui Trump de a suspenda contribuţia ţării sale la OMS, a cărei implicare în gestionarea pandemiei de COVID-19 a fost criticată de liderul de la Casa Albă.

"Această decizie va slăbi capacităţile OMS şi va submina cooperarea internaţională împotriva epidemiei", a apreciat Zhao Lijian, citat de AFP.

Întrebat într-un briefing de presă dacă Republica Populară Chineză se gândeşte să suplinească diferenţa, Zhao Lijian a fost rezervat: "China evaluează chestiunile relevante în conformitate cu necesităţile situaţiei".

El a apreciat că pandemia, care a infectat aproape 2 milioane de oameni la nivel global, se află în stadiu critic şi că decizia Washingtonului va afecta toate ţările lumii.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe motivul "proastei gestionări" a pandemiei noului coronavirus. Trump a declarat că OMS a "eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie să fie trasă la răspundere".

Liderul american a adăugat că OMS a promovat "dezinformarea" din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

Citeste si:
Joe Biden către aliații din Europa: America s-a întors!
Joe Biden către aliații din...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri