Uniunea Europeană sprijină apelurile pentru o analiză la momentul oportun a răspunsului internaţional la pandemia de coronavirus, inclusiv a reacţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conform proiectului unei rezoluţii ce ar urma să fie dezbătută de miniştri la OMS, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Diplomaţi europeni au spus că SUA şi China au luat parte la negocierile privind rezoluţia UE, dar nu au dat detalii despre observaţiile lor. Un purtător de cuvânt al autorităţilor chineze a confirmat că Beijingul a fost implicat, însă oficialii americani au refuzat să comenteze.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apărat această agenţie a ONU pe care o conduce în faţa criticilor dure ale preşedintelui american Donald Trump, dar a promis o analiză a performanţei sale după ce pandemia se va reduce, inclusiv din partea organismului său independent de monitorizare.

Un prim draft al rezoluţiei UE, care va fi dezbătută de către miniştrii sănătăţii din OMS ce vor avea o videoconferinţă la 18-19 mai în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, include formule de "apreciere a conducerii OMS", dar face apel "la o evaluare la cel mai rapid moment potrivit a lecţiilor învăţate din răspunsul sanitar internaţional la COVID-19".

Proiectul, consultat de Reuters, susţine că evaluarea ar trebui să abordeze consecinţele pe termen lung asupra sănătăţii şi "lipsurile din pregătirea în faţa pandemiei" şi le reaminteşte celor 194 de ţări membre ale OMS că trebuie să raporteze epidemiile cât mai devreme.

"Au început negocierile. Participă americanii, chinezii şi europenii. Aproape toată lumea ia parte. E un semn bun că toţi sunt angajaţi", a spus un diplomat european.

Dacă va fi confirmată, implicarea SUA în discuţiile despre rezoluţie ar semnaliza că Washingtonul desfăşoară acţiuni diplomatice la OMS, în ciuda faptului că luna trecută a suspendat finanţarea pentru agenţie, acuzând-o că este favorabilă Chinei şi că a emis recomandări necorespunzătoare.

Citește și: Coronavirus | Decizia lui Trump de a suspenda finanțarea OMS, criticată de politicieni și oameni de știință

China a fost consultată în ciuda criticilor mai multor ţări, inclusiv SUA, conform cărora nu a gestionat corespunzător primele stadii ale pandemiei şi nu a dezvăluit la timp amploarea pericolului pe care aceasta îl reprezenta.

Întrebată despre consultările asupra rezoluţiei, o purtătoare de cuvânt a UE a spus că "există un nivel ridicat de participare" şi că textul este în lucru. Blocul comunitar şi statele sale membre încearcă "să desfăşoare un proces cu adevărat incluziv şi să producă un text relevant pentru toţi", a afirmat ea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri