Lumea marchează 2 milioane de decese cauzate de COVID-19

Numărul oficial de morți din cauza pandemiei de coronavirus a depășit 2 milioane, potrivit reprezentanților Universității Johns Hopkins. Ponderea dramatică a venit la puțin de la un an după ce a fost raportat primul deces Covid-19 în Wuhan, China, scrie CNN.

În timp ce cifra de 2 milioane de decese este îngrozitoare, experții spun că numărul real al morților este probabil mult mai mare. Numai decesele confirmate de COVID-19 sunt incluse în bilanț, ceea ce înseamnă că persoanele care mor fără un diagnostic ferm pot să nu fie incluse.

Cu teste încă insuficiente în multe țări din întreaga lume, ar putea exista sute de mii de decese suplimentare. Christopher Murray, directorul Institutului de Statistică și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, Seattle, a spus că o analiză a mortalității în exces sugerează că s-ar putea să nu fie înregistrate chiar și o cincime din decesele provocate de noul coronavirus.

„Am constatat că, în medie, decesele totale sunt cu 20% mai mari decât decesele raportate", a declarat acesta pentru CNN.

„Există cazuri extreme, cum ar fi Ecuador, Peru sau Rusia, în care decesele totale sunt cu 300-500% mai mari decât decesele raportate ,dar unde avem date exacte, media deceselor este cu 20% mai mare", adaugă Christopher Murray.

Citeste si:
UPDATE Coronavirus 3 martie | Peste 4.000 de cazuri noi în ultimele...
UPDATE Coronavirus 3 martie |...

Pe măsură ce programele de vaccinare încep să se desfășoare în întreaga lume, există o luminită la capătul tunelului, chiar dacă probabil va dura ani pentru ce întreaga populație de pe glob se va vaccina. Între timp, pandemia se înrăutățește. Numărul morților crește mai repede ca niciodată. În timp ce lumea a avut nevoie de opt luni pentru a înregistra 1 milion de decese cauzate de COVID-19, al doilea milion a venit în mai puțin de patru luni.

Un număr de țări, inclusiv Statele Unite, Germania, Suedia, Indonezia, Israel și Japonia au înregistrat cele mai negre zile ale pandemiei din ultima săptămână. Numărul de cazuri la nivel global se apropie rapid de 100 de milioane.

SUA a înregistrat de departe cel mai mare număr total de decese din lume, urmată de Brazilia, India și Mexic. Dar pandemia a ajuns în toate colțurile globului și doar câteva națiuni mici și izolate nu au raportat decese. Virusul a lovit cel mai tare vârstnicii, dar asta nu înseamnă că tinerii nu sunt la fel de afectați.

Citeste si:
Ion Iliescu s-a vaccinat anti-COVID-19. Cum se simte fostul președinte
Ion Iliescu s-a vaccinat...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri