Un vaccin experimental "a protejat pentru prima dată pe scară largă" un grup de maimuţe împotriva noului coronavirus, a anunţat un laborator din China, aflat la originea acestui studiu.

Vaccinul, care utilizează agenţi patogeni inerţi ai virusului care a declanşat pandemia de COVID-19, a fost administrat unui grup de opt macaci rhesus, care au fost apoi contaminaţi pe cale artificială trei săptămâni mai târziu, potrivit studiului publicat de gigantul farmaceutic Sinovac Biotech, scrie Agerpres.

"Cei patru macaci care au primit vaccinul în dozaj mare nu prezentau nicio urmă detectabilă a virusului în plămâni la şapte zile după contaminare", a anunţat laboratorul chinez, care a publicat aceste rezultate pe 19 aprilie pe site-ul bioRxiv. Ceilalţi patru macaci, cărora vaccinul le-a fost administrat în doze mai mici, au prezentat o creştere a sarcinii virale în organism, dar au reuşit cu toate acestea să facă faţă bolii.

Aceste rezultate vor trebui să facă obiectul unei analize a unui comitet de experţi înainte de a fi validate de comunitatea ştiinţifică. Sinovac Biotech, companie cotată pe bursa Nasdaq, a demarat studii clinice cu acelaşi vaccin şi pe pacienţi umani în data de 16 aprilie. Contactat de AFP, laboratorul a refuzat să facă declaraţii pe marginea acestui subiect.

"Sunt primele date pre-clinice serioase pe care le văd despre un vaccin experimental", a comentat pe Twitter virusologul Florian Krammer de la Facultatea de medicină Icahn din New York. "Chestiunea care se pune este aceea de a şti dacă această protecţie durează mult timp", a declarat specialista în imunologie Lucy Walker de la University College din Londra.

Pe lângă proiectul demarat de Sinovac, autorităţile de la Beijing au aprobat alte două vaccinuri experimentale lansate pe de-o parte de Şcoala militară de ştiinţe medicale şi grupul de biotehnologie CanSino, cotat la Bursa din Hong Kong, şi pe de altă parte de Institutul de produse biologice şi Institutul de virusologie din Wuhan - oraşul în care noul coronavirus a apărut la sfârşitul anului trecut.

Laboratorul american Moderna a anunţat la jumătatea lunii martie că va desfăşura la rândul său studii clinice pentru un vaccin experimental în Statele Unite. Grupurile farmaceutice şi laboratoarele de cercetare din lumea întreagă s-au lansat într-o cursă contracronometru pentru a dezvolta tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19, care a ucis peste 190.000 de oameni dintr-un total de aproape 2,7 milioane de persoane contaminate, folosind o varietate de noi tehnologii.

Intervalul de timp estimat pentru dezvoltarea unui vaccin este de cel puţin 12-18 luni.

Sursa foto: angellodeco / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri