Grecia va închide tabăra de pe Insula Samos, destinată migranților și solicitanților de azil

Grecia va închide tabăra supraaglomerată pentru solicitanţi de azil şi migranţi de pe Insula Samos din Marea Egee până la sfârşitul anului, a anunţat un ministru al guvernului elen.

"Situaţia din Samos este foarte dificilă". Tabăra "va fi închisă", a declarat ministrul migraţiei Notis Mitarakis postului naţional de televiziune ERT după ce a vizitat tabăra, situată pe un deal lângă oraşul Vathy. O nouă clădire este construită la aproximativ 7 kilometri distanţă, de asemenea pe insulă, scrie Agerpres.

În ultimele două zile, două incendii au distrus zeci de corturi, cabane şi case container. Autorităţile suspectează că focul în tabără a fost pus intenţionat şi poliţia a reţinut 22 de migranţi. Suspecţii sunt acuzaţi de incendiere.

Observatorii locali speculează că incendiile au ca scop să forţeze guvernul grec să înceapă relocarea populaţiei de migranţi pe continent.

De asemenea, este posibil ca incendierea facilităţilor de cazare deja mizerabile să fi fost o parte a unui conflict între migranţi afgani şi africani, potrivit angajaţilor de asistenţă socială de pe insulă. Tabăra Vathy este supraaglomerată, cu aproximativ 6.800 de persoane trăind în interiorul şi în jurul ei, o populaţie de aproximativ 10 ori mai mare decât cea pentru care a fost concepută.

Citeste si:
Focar de COVID-19 într-una din mănăstirile de pe Muntele Athos
Focar de COVID-19 într-una...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Situaţia este similară pe alte insule din Marea Egee, cu tabere supraaglomerate în Lesbos, Kos, Leros şi Chios.

Criza refugiaților în Grecia

Ţările de Jos vor susţine Grecia în gestionarea crizei refugiaţilor prin furnizarea unei clinici mobile pentru migranţi şi prin ajutor pentru protejarea minorilor. În plus, în următoarele săptămâni Elveţia va primi 22 de minori neînsoţiţi aflaţi în taberele de migranţi de pe insulele greceşti din Marea Egee, conform unui acord convenit de Berna şi Atena.

Elveţia devine astfel a treia ţară ce preia migranţi minori neînsoţiţi din Grecia, după ce săptămâna trecută Luxemburg şi Germania au primit 12, respectiv 47 de minori.

Aproximativ 100.000 de refugiaţi se află în prezent în taberele din partea continentală a Greciei şi de pe insulele din Egee. În taberele din insulele Lesbos, Chios, Samos, Kos şi Leros 35.000 de migranţi şi solicitanţi de azil trăiesc în condiţii de igienă precare, de şase ori mai mulţi decât capacitatea lor.

Citeste si:
Peste 260 de adolescenți s-au infectat într-o tabără. Greșeala...
Peste 260 de adolescenți s-au...

La începutul lunii martie, Turcia şi-a deschis frontierele cu UE, spre Grecia şi Bulgaria, lăsând liberă trecerea pentru mii de refugiaţi şi imigranţi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că "a deschis porţile" pentru imigranţi după moartea a zeci de soldaţi turci în bombardamente aeriene ale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în nordul Siriei.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri