Manifestanții antirasism continuă doborârea statuilor. Donald Trump califică incidentul ca fiind o rușine pentru SUA și cere arestarea autorilor

Manifestanţi antirasism au doborât singura statuie a unui general confederat ridicată în capitala americană Washington DC, potrivit imaginilor difuzate de media americane, transmite AFP.

Canalul de televiziune ABC7 News a arătat imagini cu statuia generalului sudist Albert Pike doborâtă de pe soclu cu ajutorul unei frânghii de câteva zeci de manifestanţi care scandau sloganul 'Black lives matter'.

Preşedintele american Donald Trump a calificat pe Twitter acest incident drept o 'ruşine pentru ţara noastră'. El a cerut arestarea autorilor şi a acuzat poliţia din Washington că 'nu-şi face treaba, privind cum o statuie este doborâtă şi incendiată'.

Incidentul a avut loc la finalul manifestaţiilor care au marcat vineri împlinirea a 155 de ani de la 'Juneteenth', ziua în care, în 1865, ultimii sclavi au fost eliberaţi în Texas. Numeroase statui ridicate în cinstea unor personalităţi ale taberei confederate din timpul Războiului de Secesiune (1861-1865) au fost demolate în ultimele zile în SUA. Mai multe drame, printre care moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, au obligat naţiunea americană să-şi facă un examen de conştiinţă în privinţa rasismului care i-a marcat trecutul şi care impregnează încă societatea.

Sursa foto: Shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri