Fosta catedrală creştină Sfânta Sofia din Istanbul devine moschee

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a deschis calea spre transformarea fostei catedrale creştine Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, revocând actualul său statut de muzeu, scrie Agerpres.

Consiliul de Stat turc a aprobat cererea înaintată de mai multe asociaţii, anulând astfel o decizie guvernamentală ce data din 1934 şi care conferea bazilicii Sfânta Sofia statutul de muzeu.

Consiliul de Stat a analizat acea cerere pe 2 iulie, iar decizia sa urma să fie anunţată într-un interval de 15 zile.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care îşi încoronau împăraţii în interiorul acestei catedrale, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, catedrala a fost transformată în muzeu în 1934 de preşedintele tinerei Republici laice a Turciei, Mustafa Kemal, care a dorit "să o ofere umanităţii".

Citeste si:
Bucureștiul va avea din toamnă un muzeu al copiilor
Bucureștiul va avea din...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Mai multe ţări, mai ales Rusia şi Grecia, care monitorizează cu atenţie soarta patrimoniului bizantin din Turcia, dar şi Statele Unite şi Franţa, au avertizat autorităţile de la Ankara în legătură cu proiectul de transformare a Sfintei Sofia în lăcaş de cult musulman, o măsură pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un politician conservator islamist, o susţine de mai mulţi ani.

Sfânta Sofia devine moschee

'S-a decis că Sfânta Sofia va fi plasată sub administrarea Diyanet (Autoritatea pentru afaceri religioase) şi va fi redeschisă rugăciunilor', a anunţat preşedintele Erdogan într-un comunicat postat pe Twitter.

În plus, Erdogan a semnat un decret în acest sens.

Citeste si:
Turcia a început pregătirile pentru transformarea Hagia Sofia în...
Turcia a început pregătirile...
Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri