Deficitul de vitamina D crește cu 77% riscul unei persoane de a se infecta cu COVID-19, potrivit unui studiu publicat joi de JAMA Network Open.

Unul din patru din cei aproape 500 de participanți la studiu s-a dovedit a avea niveluri mai mici decât normalul de vitamina D, au arătat concluziile. De asemenea, dintre cei care aveau lipsă de vitamina D, 22% s-au infectat cu noul coronavirus, scrie UPI.

La polul opus, din 60% dintre persoanele cu niveluri adecvate de vitamina D, doar 12% au contactat COVID-19, potrivit cercetătorilor.

"Există dovezi anterioare potrivit cărora vitamina D poate spori atât imunitatea înnăscută, cât și imunitatea dobândită", este de părere dr. David O. Meltzer, profesor de medicină la Universitatea din Chicago.

Imunitatea înnăscută se referă la răspunsul natural al sistemului imunitar al organismului. Imunitatea dobândită descrie modul în care sistemul imunitar se adaptează la un nou agent patogen - de exemplu un virus.

”De asemenea, vitamina D poate preveni excesul de inflamație care face parte din provocarea medicilor în a gestiona cazurile severe de coronavirus”, a spus Meltzer.

Pentru acest studiu, Meltzer și colegii săi au analizat date despre 489 de pacienți pentru care existau date cu privire la nivelul de vitamina D din organism. Cercetătorii au urmărit apoi starea de sănătate a acestor pacienți în perioada 3 martie - 10 aprilie.

Dintre cei 489 de pacienți, 124 (25%) aveau niveluri insuficiente de vitamina D în sânge, în timp ce 287 (59%) s-au dovedit a avea niveluri suficiente, au arătat datele.

Starea de vitamina D a celor 16% voluntari rămași a fost „incertă”, potrivit cercetătorilor.

Rezultatele studiului au arătat că deficiența de vitamina D crește riscul de infectare cu COVID-19 cu 77%, în timp ce vârsta înaintată - asociată cu un risc mai mare de boală - a crescut probabilitatea doar cu 6%.

"Deficitul de vitamina D a fost asociat cu o probabilitate crescută de testare pozitivă pentru COVID-19", a spus Meltzer. Având în vedere că deficiența de vitamina D este comună, suplimentarea aportului de vitamina D ar putea reduce probabilitatea de a dezvolta noul coronavirus.

Cele mai eficiente surse de vitamina D

Pe baza cercetărilor existente, mulți medici recomandă pacienților să ia suplimente de vitamina D dacă dieta lor este lipsită de acești nutrienți. De asemenea, expunerea regulată la lumina soarelui poate crește nivelul de vitamina D.

În ceea ce privește regimul alimentar, pentru absorbţia vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte, (somon, hering, cod, sardine, macrou)

În plus, iaurtul și brânzeturile sunt pe lista alimentelor care devin sursă de vitamina D.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri