Nordul Italiei și sud-estul Franței se confruntă cu inundații de mari proporții, după ce, în decurs de două zile a plouat abundent în mai multe regiuni. În Italia, cel puțin un om și-a pierdut viața, în timp ce alți 17 sunt dați dispăruți. În Franța, două persoane au murit, în timp ce 12 sunt de negăsit, scrie Digi 24.

Eforturile de ajutorare a sinistraţilor au fost dublate la două zile după intemperiile ''extraordinare'' care au devastat văile din sud-estul Franţei şi au provocat decesul a două persoane în Italia, relatează duminică AFP, citat de Agerpres.

Prefectul departamentului francez Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, a declarat pentru AFP că ''ceea ce trăim este ieşit din comun''.

''Suntem obişnuiţi să vedem imagini de la astfel de dezastre pe alte continente, uneori cu o anumită detaşare, iar acum aceste lucruri ne-au afectat şi pe noi'', a adăugat oficialul.

În Saint-Martin-Vésubie, o aşezare montană cu 1.400 de locuitori situată la nord de Nisa, accesul nu se mai poate face cu maşina, turişti şi locuitori fiind adunaţi în piaţa centrală în aşteptarea evacuării cu elicopterul, a relatat un jurnalist AFPTV care a ajuns în acea zonă pe jos.

Elicopterele jandarmeriei, pompierilor şi armatei transportă sinistraţii, în timp ce prognozele indică noi episoade de precipitaţii.

În Breil-sur-Roya, lângă graniţa cu Italia, aşezarea devenită inaccesibilă oferă scene de dezastru - case înghiţite de noroi şi maşini răsturnate în albia râului, a relatat un jurnalist AFP. ''Avem o populaţie căreia îi lipseşte totul, apă, electricitate, alimente. Trebuie să restabilim rapid comunicaţiile telefonice fără de care nu ne putem face cunoscute nevoile'', a spus primarul, Sébastien Olharan.

În regiunea Nisa, precum şi în nordul Italiei vecine, numeroase drumuri sunt distruse, zeci de case au fost avariate de viituri, iar staţiile de tratare a apei au fost afectate.

„Stare de urgenţă”

''Situaţia este foarte gravă. Este ca în 1994'', când inundaţiile din Po şi Tarano au ucis 70 de persoane, a declarat pentru cotidianul italian La Stampa preşedintele regiunii Piemont, Alberto Cirio. "Cu o diferenţă, aceea că au căzut 630 mm de apă în 24 de ore, ceva nemaiauzit într-un timp atât de scurt din 1954", a precizat oficialul.

În Ventimiglia, la mică distanţă de graniţa cu Franţa, comercianţii îşi curăţau duminică magazinele pline de apă şi noroi, a constatat un corespondent AFP, iar organizaţiile se tem pentru soarta migranţilor, care obişnuiesc să stea pe malurile râului Roya, în contextul în care potopul a fost deosebit de violent.

Regiunile italiene Piemont şi Liguria au solicitat Romei decretarea stării de urgenţă. În Franţa, statul a lansat procedura de ''catastrofă naturală''.

Premierul francez Jean Castex nu şi-a ascuns ''profunda îngrijorare'' cu privire la bilanţul definitiv al acestor intemperii excepţionale.

Sâmbătă seara, 21 de persoane care fuseseră declarate dispărute de autorităţile italiene au fost găsite în stare bună pe partea franceză, în apropiere de Col de Tende.

În noaptea de sâmbătă până duminică, 200 de persoane au fost adăpostite de autorităţi. La Nisa, oraşul a oferit locuri de cazare de urgenţă şi a mobilizat autobuze şi taxiuri pentru a ajuta sinistraţii, notează AFP.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri