Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost ''împins'' de anturajul său politic să lanseze invazia împotriva Ucrainei, pentru a înlocui cu ''persoane decente'' guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski, declaraţie ce a declanşat o polemică în Italia înaintea alegerilor legislative care vor avea loc duminică şi la care partidul său participă într-o coaliţie ce este favorita scrutinului, relatează AFP şi Reuters, preluat de Agerpres.

''Putin s-a regăsit într-o situaţie cu adevărat dificilă şi dramatică'', a explicat la o emisiune politică a postului public RAI liderul partidului Forza Italia, care se prezintă la alegerile de duminică într-o coaliţie cu două partide de extremă dreaptă, Fraţii Italiei, a Giorgiei Meloni şi Liga lui Matteo Salvini.

''O misiune a celor două republici proruse din Donbas s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toată lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului (lui Putin), cu miniştrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegaţie şi i-a spus: Zelenski a intensificat atacurile forţelor ucrainene împotriva forţelor noastre şi a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morţi. Vă rugăm să ne apăraţi, pentru că, dacă nu o faceţi, nu ştim ce se va întâmpla'', a detaliat Berlusconi.

Apoi, potrivit acestuia, Putin a fost ''împins de populaţia rusă, de partidul său, de miniştrii săi, să angajeze această operaţiune specială, aşa a fost numită la început, şi trupele ruse ar fi trebuit într-o săptămână să intre să cucerească Kievul, să înlocuiască guvernul Zelenski cu un guvern cu persoane decente şi după o săptămână să se întoarcă de acolo''.

Dar planul a eşuat, trupele ruse înregistrând pierderi grele după ce s-au lovit de rezistenţa înverşunată a armatei ucrainene care primise arme occidentale. Deşi a ajuns la periferia Kievului, armata rusă nu a lansat niciun asalt asupra capitalei şi în final s-a retras de acolo pentru a se concentra pe ofensivele din sudul şi estul Ucrainei.

''Nu am înţeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, pentru că după părerea mea ele ar fi trebuit să se concentreze numai în jurul Kievului", a mai spus Berlusconi, care a avut o relaţie apropiată cu preşedintele Putin, cu care s-a întâlnit şi în peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Aceste declaraţii i-au adus critici în Italia, în special din partea stângii, dar şi din partea unor politicieni europeni. Liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, le-a calificat drept ''scandaloase şi gravisime'', în timp ce eurodeputata socialistă spaniolă Iratxe Garcia Perez a vorbit despre ''afirmaţii şocante''.

În replică, Berlusconi a atras atenţia că declaraţiile sale au fost ''extrapolate şi simplificate'' şi a subliniat că războiul pornit de Putin este ''nejustificat'', el reafirmându-şi sprijinul faţă de NATO, UE şi SUA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri