PREMIERĂ: NASA a reușit să ia mostre de pe un asteroid

Sonda spațială americană Osiris-Rex a reușit să colecteze mostre de pe suprafața unui asteroid aflat la peste 300 de milioane de kilometri de Pământ, potrivit Digi24.

Semnalele radio confirmă că sonda a intrat în contact cu asteroidul cu o lățime de 500 de metri, cunoscut sub numele de Bennu. Dar misiunea condusă de NASA va trebui să aștepte mai multe date de la Osiris-Rex înainte de a se ști cu siguranță că materialul a fost ridicat de fapt. Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

„Această premieră uimitoare pentru NASA demonstrează cum o echipă incredibilă a perseverat, trecând prin provocări incredibile, pentru a extinde granițele cunoașterii. Partenerii noștri industriali, academici și internaționali au făcut posibilă punerea în mâinile noastre a unei bucăți dintr-un vechi sistem solar”, a spus administratorul NASA Jim Bridenstine.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va reveni pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Citeste si:
VIDEO: Cum arată 16 Psyche, asteroidul de 10.000 de miliarde de dolari
VIDEO: Cum arată 16 Psyche,...

NASA speră că această misiune spaţială, realizată cu un buget de 1 miliard de dolari, să contribuie la descifrarea secretelor legate de originile Sistemului Solar.

Sursa foto: Digi24.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri