Informatia a fost facuta publica de un membru de marca al comisiei pentru misiuni spatiale din Senatul american, Bill Nelson, un democrat din statul Florida, potrivit Mediafax.

Presedintele american Barack Obama va supune aprobarii acest nou proiect - care va costa 100 de milioane de dolari - in audierile de miercuri din Congresul american.

Operatiunea de capturare a asteroidului face parte dintr-un program spatial mai amplu, a spus Nelson pe site-ul sau de internet.

"Programul combina cercetarile necesare pentru exploatarea resurselor de pe asteroizi si mijloacele de deviere a traiectoriilor acestora in cazul in care reprezinta o amenintare pentru Terra, precum si dezvoltarea tehnologiilor care permit facilitarea viitoarelor misiuni cu echipaj uman pe Marte", a spus senatorul american.

Citeste si:

Acesta a explicat ca proiectul a fost anuntat anul trecut de Institutul pentru Tehnologie California din Pasadena si retinut pe lista de prioritati a NASA si a biroului pentru stiinta si tehnologie de la Casa Alba. Ulterior au fost rugati sa se alature acestui proiect si alti oameni de stiinta.

Obiectivul lui Obama de a trimite astronauti pe un asteroid apropiat de Terra, pana in 2025, nu poate fi atins, avand in vedere proiectiile bugetare de pe urmatorii ani.

Insa, remorcarea unui asteroid cu ajutorul unui robot si asezarea acestuia pe orbita Lunii le-ar oferi astronautilor o destinatie la "costuri acceptabile", a mai spus Nelson, care citeaza in sprijinul afirmatiilor sale studiile facute in acest sens.

Astfel, obiectivul vizitarii unui asteroid de catre astronautii americani ar fi devansat cu patru ani, a adaugat acesta.