Cine a fost Diego Armando Maradona. Cele mai importante momente din cariera marelui fotbalist

Diego Armando Maradona, unul dintre cei mai mari foști jucători din istoria fotbalului, a decedat pe 25 noiembrie 2020. Argentinianul abia împlinise vârsta de 60 de ani. Maradona a fost un geniu pe terenul de fotbal și un rebel în viața privată, fiind implicat în numeroase scandaluri legate de consumul de droguri sau alcool.

Maradona s-a născut pe 30 octombrie 1960, al cincilea din 8 copii. A început fotbalul în 1976 la Argentinos Juniors76, dar a ajuns repede la Boca, clubul cu care a devenit campion al Argentinei.

A făcut parte din naționala Argentinei prezentă la Mondialul din Spania din 1982 - echipa era cazată la Barcelona și așa a intrat în vizorul Barcelonei. A jucat două sezoane în care a fost bolnav de hepatită și a suferit o accidentare serioasă la genunchi, dar a câștigat Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei și Cupa Ligii.

De aici a plecat în 1984 la Napoli - grație lui, echipa din sudul Italiei reușește imposibilul și întrerupe hegemonia granzilor Juventus și Inter și ia titlul de două ori, în 1987 și 1990. Tot cu Napoli triumfă în Cupa UEFA în 1989.

Dar gloria supremă o atinge cu naționala Argentinei cu care devine campion mondial în Mexic 1986 și finalist la Italia 1990.

Citeste si:
Candidat surpriza la functia de presedinte al FIFA
Diego Armando Maradona va...

Acum apar și problemele cu drogurile - este suspendat pentru 15 luni de federația italiană pentru consum de cocaină.

Revine la Sevilla pentru un sezon (1992-93), apoi se întoarce în Argentina la Newell’s Old Boys (1993).

Iar cariera lui se încheie practic după World Cup 1994 când i se depistează 5 substanțe interzise la un control antidoping și este din nou suspendat pentru 15 luni.

Mai joacă în tricoul lui Boca Juniors până pune ghetele în cui la 37 de ani. Devine antrenor și chiar selecționer al Argentinei, la Cupa Mondială din Africa de Sud. Ultima oară era pe banca echipei Gimnasia de la Plata.

Anchetă în Argentina, după ce...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri