Adunarea Naţională franceză a adoptat, cu o foarte largă majoritate şi cu sprijinul guvernului, un proiect de lege împotriva discriminărilor bazate pe accentul vorbitorului, pe care unii deputaţi le-au denunţat drept o 'formă de rasism' sau de 'batjocură', transmite AFP.

Textul, adoptat în primă lectură cu 98 de voturi pentru şi trei împotrivă, prevede înscrierea accentului ca una din cauzele de discriminare sancţionate de lege, precum cele bazate pe origine etnică, sex sau handicap, conform Agerpres.ro.

Pedeapsa prevăzută se ridică la 3 ani de închisoare şi 45.000 de euro amendă.

Proiectul depus de deputatul Christophe Euzet, din grupul 'Agir ensemble', aliat al majorităţii, a prilejuit o dezbatere animată şi plină de emoţii.

Deputata din Polinezia franceză Maina Sage (Agir ensemble) a denunţat o 'formă de rasism', evocând dificultăţile pe care le pot întâlni persoanele care, la fel ca ea, vorbesc cu accente din departamentele sau teritoriile de peste mări ale Franţei.

Patricia Miralles (LREM, partidul la putere), fiica unor repatriaţi din Africa de Nord, a vorbit despre amintirea dureroasă a ironiilor faţă de accentul său 'pied-noir', caracteristic repatriaţilor francezi din această regiune.

Alţi deputaţi au denunţat faptul că jurnalişti cu puternic accent străin sunt 'exilaţi' la 'cronicile de rugby sau la buletinul meteo'.

Dimpotrivă, Jean Lassalle (grupul Libertăţi şi teritorii, din opoziţie) a afirmat că nu va vota textul. 'Nu cer milă, nu cer să fiu protejat pentru că sunt cum sunt', a spus el, cu un puternic accent caracteristic sud-estului Franţei.

În schimb, ministrul justiţiei Eric Dupond-Moretti s-a declarat 'arhi-convins' de acest text.

'La ora la care minorităţile ''vizibile'' beneficiază de preocuparea legitimă a autorităţilor, minorităţile ''audibile'' sunt marile ignorate ale contractului social fondat pe egalitate', a pledat Euzet.

Textul de lege îşi propune să promoveze 'diversitatea pronunţării limbii franceze', 'interzicând discriminările pe bază de accent pe care le constatăm factual în funcţiile care implică, în mod special, o exprimare publică', se arată în expunerea de motive.

Euzet a precizat că este vorba de a sancţiona discriminările la locul de muncă în special, nu simplele 'glume' pe seama accentelor locale.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri