Franța: Dacă ridiculizezi accentul unei persoane s-ar putea să ajungi la închisoare

Adunarea Naţională franceză a adoptat, cu o foarte largă majoritate şi cu sprijinul guvernului, un proiect de lege împotriva discriminărilor bazate pe accentul vorbitorului, pe care unii deputaţi le-au denunţat drept o 'formă de rasism' sau de 'batjocură', transmite AFP.

Textul, adoptat în primă lectură cu 98 de voturi pentru şi trei împotrivă, prevede înscrierea accentului ca una din cauzele de discriminare sancţionate de lege, precum cele bazate pe origine etnică, sex sau handicap, conform Agerpres.ro.

Pedeapsa prevăzută se ridică la 3 ani de închisoare şi 45.000 de euro amendă.

Proiectul depus de deputatul Christophe Euzet, din grupul 'Agir ensemble', aliat al majorităţii, a prilejuit o dezbatere animată şi plină de emoţii.

Deputata din Polinezia franceză Maina Sage (Agir ensemble) a denunţat o 'formă de rasism', evocând dificultăţile pe care le pot întâlni persoanele care, la fel ca ea, vorbesc cu accente din departamentele sau teritoriile de peste mări ale Franţei.

Citeste si:
Franța înăsprește condițiile de acces pe teritoriul țării
Franța înăsprește condițiile...

Patricia Miralles (LREM, partidul la putere), fiica unor repatriaţi din Africa de Nord, a vorbit despre amintirea dureroasă a ironiilor faţă de accentul său 'pied-noir', caracteristic repatriaţilor francezi din această regiune.

Alţi deputaţi au denunţat faptul că jurnalişti cu puternic accent străin sunt 'exilaţi' la 'cronicile de rugby sau la buletinul meteo'.

Dimpotrivă, Jean Lassalle (grupul Libertăţi şi teritorii, din opoziţie) a afirmat că nu va vota textul. 'Nu cer milă, nu cer să fiu protejat pentru că sunt cum sunt', a spus el, cu un puternic accent caracteristic sud-estului Franţei.

În schimb, ministrul justiţiei Eric Dupond-Moretti s-a declarat 'arhi-convins' de acest text.

Citeste si:
Polonia va adopta o lege împotriva cenzurii pe internet
Polonia va adopta o lege...

'La ora la care minorităţile ''vizibile'' beneficiază de preocuparea legitimă a autorităţilor, minorităţile ''audibile'' sunt marile ignorate ale contractului social fondat pe egalitate', a pledat Euzet.

Textul de lege îşi propune să promoveze 'diversitatea pronunţării limbii franceze', 'interzicând discriminările pe bază de accent pe care le constatăm factual în funcţiile care implică, în mod special, o exprimare publică', se arată în expunerea de motive.

Euzet a precizat că este vorba de a sancţiona discriminările la locul de muncă în special, nu simplele 'glume' pe seama accentelor locale.

Citeste si:
Rusia va da startul producției în masă a celui de-al doilea vaccin...
Rusia va da startul...
Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri