Coronavirus: UE Așteaptă autorizația pentru al doilea vaccin ”în următoarele ore”

Uniunea Europeană speră că al doilea vaccin împotriva coronavirusului va primi autorizaţie "în următoarele ore", a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a anunţat organizarea înainte de sfârşitul lui ianuarie a unui nou summit virtual consacrat crizei sanitare, notează AFP, preluat de Agerpres.

"Sperăm ca, în următoarele ore, chiar dacă nu avem certitudinea, un al doilea vaccin să poată fi aprobat", a declarat Charles Michel într-o conferinţă de presă la Lisabona marcând începutul preşedinţiei prin rotaţie a UE, asigurată de Portugalia de la 1 ianuarie.

Sub presiunea mai multor ţări europene pentru a autoriza vaccinul Moderna cât mai curând posibil, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a devansat de la 12 ianuarie la ziua de miercuri, apoi de miercuri al ziua de luni, o reuniune a Comitetului său pentru medicamente umane (CHMP), lăsând să se întrevadă posibilitatea unei decizii iminente care încă nu a intervenit.

EMA a autorizat la 21 decembrie vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, pentru care Comisia Europeană a dat undă verde imediat şi care rămâne până în prezent singurul vaccin autorizat în Europa.

Evocând marţi la Lisabona la "provocarea uriaşă" ridicată de distribuirea acestor vaccinuri, Charles Michel a dat asigurări că "Comisia, cu sprijinul statelor membre, lucrează zi şi noapte pentru a garanta că putem creşte numărul vaccinurilor disponibile", asigurându-se totodată "respectarea independenţei agenţiei pentru medicamente".

"Vom continua să fim mobilizaţi pe această temă şi iar din acest motiv, înainte de sfârşitul lunii ianuarie, va avea loc o nouă videoconferinţă la nivelul şefilor de stat sau de guvern cu scopul de a aborda încă o dată problema gestionării crizei COVID-19 care ne loveşte", a anunţat el alături de premierul portughez, Antonio Costa.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri