Membru al Partidului Democrat, Joe Biden a fost ales cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, devenind cel mai în vârstă președinte american. Ceremonia de investire a acestuia are loc în data de 20 ianuarie 2021. Mai jos, câteva momente importante din viața și cariera noului președinte american, dar și declarațiile măgulitoare despre România.

Joseph R. Biden Jr. s-a născut în orașul Scranton din statul Pennsylvania, în 1942, într-o familie romano-catolică. A studiat istorie și științe politice la Universitatea din Delaware și drept la Universitatea din Syracuse, pentru a deveni avocat.

Unul dintre cei mai tineri senatori din istoria SUA

Joe Biden a lucrat un timp destul de scurt ca avocat înainte să se orienteze către politică. A devenit al cincilea cel mai tânăr senator al Americii din toate timpurile (29 de ani), dar și cel mai longeviv senator al statului Delaware.

Deși campania sa pentru președinție în 2008 nu a luat amploare, Obama l-a ales apoi să îi fie vicepreședinte. În această perioadă, s-a ocupat de problemele economice și de relațiile internaționale.

Relațiile lui Joe Biden cu România

Joe Biden a fost în trei vizite oficiale în România, odată în 1999 când era liderul comitetului pentru relaţii externe din Senat, şi de două ori în timpul administraţiei Obama: în 2009 şi 2014, din postura de vicepreședinte al SUA.

Retail jobs

„În ultimii 25 de ani, am ajuns să cunosc şi să apreciez această ţară frumoasă. Am văzut cum aţi parcurs drumul de la tiranie la libertate. În România, forţele militare americane au găsit un aliat NATO devotat. Şi nouă ne pasă foarte mult de Alianţă. Deci sunt aici pentru a spune, în numele preşedintelui Statelor Unite – dar sper că deja ştiaţi asta – că puteţi conta pe noi, punct. Facem ce spunem şi ce spunem e serios”, declara Joe Biden, după vizita din 2014.
La rândul său, Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe preşedinţii Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

Viata personală: și-a pierdut soția și fiica la puțin timp după ce a devenit senator

Soția senatorului proaspăt ales Joe Biden și fiica lor au murit, iar cei doi fii ai lor au fost grav răniți după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un camion.
În 1975, fratele său i-a făcut cunoștință cu colega sa de la Universitatea Delaware, Jill Jacobs. Copiii au îndrăgit-o și în 1977, Joe Biden a cerut-o de soție.
Tragedia a lovit din nou familia Biden în 2015. Fiul cel mare al vicepreședintelui, Beau, a fost răpus de cancer cerebral la 46 de ani.

Citeste si:
Twitter va readuce la viață conturile suspendate în trecut. Anunțul...
Twitter va readuce la viață...

În campania electorală pentru alegerile din 2020, familia sa a fost ținta principală a atacurilor lui Trump. Hunter, fiul mai mic, a fost o resursă inepuizabilă în acest sens: cea mai discutată a fost perioada de membru în consiliul de administrație al unei companii energetice din Ucraina, funcție în care a fost numit când tatăl său era vicepreședinte.

Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui american Donald Trump, și-a făcut o misiune din a-l discredita pe Joe Biden prin prisma acțiunilor fiului său. Joe Biden a respins mereu acuzațiile că ar fi abuzat de funcția de vicepreședinte pentru a-i oferi avantaje în afaceri fiului său. Dar problemele cu dependența de droguri și viața personală tumultoasă a lui Hunter au oferit și alte argumente celor care au vrut să-i distrugă credibilitatea.

Citeste si:
Petrecere cu restricții de ziua lui Obama: președintele a atras...
Petrecere cu restricții de...

Promisiunile cu care a convins peste 75 de milioane de americani

  • să revoce, în primele 100 de zile de mandat, politicile administrației Trump care separă părinții de copiii lor la frontiera dintre SUA și Mexic;
  • să anuleze limitele impuse numărului de cereri de azil și să pună capăt interdicțiilor de călătorie din mai multe țări majoritar musulmane;
  • impozitarea corporațiilor și a celor bogați la un nivel mult mai ridicat decât cel de acum;
  • să impună impozitul Social Security pe salariu de 12.4% la veniturile de peste 400.000 de dolari;
  • schimbări majore în legile federale privind armele de foc, cu verificări universale ale cazierului și interzicerea armelor de asalt;
  • pe plan extern, Biden a promis că se va baza pe multilateralism și că va implica Statelor Unite pe scena mondială, în opoziție cu politica de izolare, „America First”, a lui Donald Trump;
  • întărirea relațiilor cu aliații SUA, în special cu alianța NATO, și intensificare legăturilor cu Uniunea Europeană;
  • o implicare mai puternică în Orientul Mijlociu;
  • o politică mai agresivă față de Coreea de Nord.

În 20 ianuarie, Wall-Street vă ține la curent cu momentele principale ale evenimentului de inaugurare a mandatului noului preşedinte al Statelor Unite.

Citeste si:
Kim Jong Un vrea ca țara sa să devină cea mai puternică forţă...
Kim Jong Un vrea ca țara sa...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri F