Joe Biden la Casa Albă| Care sunt atribuțiile președintelui în SUA

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, își intră în drepturi pe data de 20 ianuarie 2021, ziua ceremoniei de investitură. Odată cu depunerea jurâmântului, Joe Biden devine simultan şef al statului şi prim-ministru.

Președintele este, în acelaşi timp, și comandantul suprem al forţelor armate. Astfel, poate trimite trupe pentru a lua parte la operaţiuni militare peste hotare, dar nu poate declara de unul singur război altei ţări. Pentru o astfel de decizie, are nevoie de aprobarea Congresului.

Ca şef al guvernului, preşedintele are libertatea de a-i numi pe membrii Cabinetului, şefii agenţiilor federale, judecătorii federali şi ambasadorii, însă toate desemnările pe care le face au nevoie de confirmarea Senatului. De asemenea, el este cel care negociază şi semnează tratatele internaţionale, care ulterior trebuie aprobate de Senat.

Preşedintele american este cel care pune în practică legile adoptate de Congres, dar îşi poate exercita şi dreptul de veto împotriva unor măsuri cu care nu este de acord. Aceste legi pot fi adoptate totuşi ulterior, însă numai cu două treimi din voturile exprimate în Senat şi în Camera Reprezentanţilor. Tot preşedintele are şi puterea de a emite decrete.

Şeful statului american este, în plus, împuternicit să acorde graţieri federale şi să convoce sesiuni extraordinare ale uneia sau ambelor camere legislative, în condiţii extraordinare.

Citeste si:
Joe Biden către aliații din Europa: America s-a întors!
Joe Biden către aliații din...

Ce salariu are cel mai puternic om al planetei

Președintele SUA câștigă 400.000 de dolari pe an și este cel mai bine plătit oficial federal. De asemenea, i se acordă multe alte avantaje. De exemplu, are două reședințe - Casa Albă și Camp David din Maryland -, un avion Air Force One, un elicopter și o multitudine membri ai personalului, precum mai mulți asistenți, menajere și un bucătar personal.

În plus, președintele și familia acestuia beneficiază de protecție non-stop de către Serviciul Secret.

Foștii președinți primesc o pensie egală cu salariul anual al secretarilor Cabinetului președintelui și al șefilor altor departamente ale ramurii executive.

Începând cu 2020, aceasta se ridică la 219.200 dolari pe an. Pensia începe imediat după plecarea președintelui din funcție. De asemenea, foștii președinți au dreptul la indemnizații anuale pentru spații de birouri sau personal.

Citeste si:
Cine face parte din noua ehipă de conducere de la Casa Albă
Cine face parte din noua...

Americanii și-au asasinat PATRU președinți în timpul mandatului

Primul preşedinte al SUA a fost George Washington, care a avut două mandate, 1789-1793 şi 1793-1797. Actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, este cel de-al 46-lea preşedinte american.

Abraham Lincoln a fost primul președinte american care a fost asasinat. James Garfield, William McKinley și John F. Kennedy au fost, de asemenea, asasinați în timp ce se aflau în funcție. Andrew Jackson, Harry Truman, Gerald Ford și Ronald Reagan au supraviețuit unor tentative de asasinat.

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor

Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri