Pandemia a scăzut salariile nemților în 2020

Salariile au scăzut anul trecut în Germania, pentru prima dată după 2007, din cauza pandemiei COVID-19, care a afectat puternic activitatea economică, arată datele oficiale ale nemților, scrie Digi24.

În termeni nominali, câştigul salarial mediu lunar a scăzut cu 0,6% în 2020 comparativ cu 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis). Ţinând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este şi mai brutală, fiind în medie de 1%.

Acest recul "a fost influenţat în principal de criza coronavirusului", a precizat Destatis.

Economia germană a înregistrat în 2020 un recul istoric de 5% al Produsului Intern Brut, ca urmare a efectelor pandemiei şi a restricţiilor introduse în contextul pandemiei.

"Este pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice în 2007" când veniturile din salarii au scăzut în Germania, subliniază Destatis.

Citeste si:
Cum arată salariile ceferiștilor care au ieșit în stradă să ceară...
Cum arată salariile...

Cu toate acestea, Oficiul federal de statistică a precizat că nu a luat în calcul alocaţiile pentru şomajul parţial, de care au beneficiat milioane de salariaţi pe parcusul anului trecut. Această schemă "a permis amortizarea pierderilor de venituri pentru numeroşi salariaţi", estimează Destatis.

Un deceniu de creștere economică compromis

Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economiei a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.

În 2020 scăderea salariilor a fost însoţită de o creştere a şomajului, care în prezent este de aproape 6% în Germania, faţă de 5% înaintea crizei sanitare.

Citeste si:
O parcare cu bucluc: cât timp și-a căutat un bărbat mașina
O parcare cu bucluc: cât timp...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri