Țara care aplică sancțiuni la refuzul vaccinării anti-COVID

Autorităţile din Jakarta îi avertizează pe locuitorii capitalei indoneziene că vor fi amendaţi cu până la 5 milioane de rupii (357 de dolari) dacă vor refuza să se vaccineze împotriva COVID-19, o sancţiune neobişnuit de aspră ce pune în aplicare noile dispoziţii prin care vaccinarea a devenit obligatorie, potrivit Agerpres.

Guvernatorul adjunct al Jakartei, Ahmad Riza Patria, a explicat că autorităţile capitalei nu fac decât să urmeze regulile şi că astfel de sancţiuni sunt doar de ultimă instanţă la Jakarta, oraş în care au fost raportate circa un sfert din cele 1,2 milioane de cazuri de infectare din Indonezia.

'Dacă respingi vaccinul, există două consecinţe: ajutorul social nu va fi acordat şi o amendă', le-a spus Riza reporterilor.

Indonezia, care se luptă cu una dintre cele mai mari şi mai persistente epidemii de COVID-19 din Asia, îşi propune să imunizeze 181,5 milioane de locuitori din totalul de 270 milioane, în termen de 15 luni de la debutul campaniei de vaccinare în ianuarie.

Aproape 34.000 de indonezieni au murit după ce au contractat virusul pandemic.

Citeste si:
A fost descoperită epava avionului dispărut în largul Indoneziei
A fost descoperită epava...

Amendă sau fără ajutor social

Indonezia a anunţat în această lună un ordin prezidenţial ce prevede că persoanelor care refuză vaccinarea le pot fi refuzate asistenţa socială sau servicii guvernamentale sau li se poate aplica o amendă.

Sancţiunea va fi stabilită de agenţiile sanitare regionale sau de autorităţile locale.

'Sancţiunile sunt ultimul nostru efort de a încuraja participarea oamenilor. Ţinta de 181,5 milioane de persoane (vaccinate) este uriaşă', a declarat un oficial din Ministerul Sănătăţii, Siti Nadia Tarmizi.

Noile dispoziţii urmează după luni de scepticism public şi dubii persistente legate de siguranţa, eficienţa vaccinurilor şi conformitatea lor la preceptele islamului.

Citeste si:
11 morti si 38 de raniti in atacuri asupra unor biserici in Indonezia
Indonezia: Cel putin 11 morti...

Experţi în sănătate publică spun că reticenţele populaţiei ar putea fi un obstacol pentru programul de vaccinare, cu atât mai mult cu cât agenţiile sanitare din unele provincii, printre care Java de Vest, cea mai populată din ţară, nu intenţionează să aplice sancţiuni.

Câți indonezieni vor să se vaccineze

Un sondaj realizat în decembrie de compania Saiful Mujani Research and Consulting a arătat că doar 37% din cei 1.202 de respondenţi erau dispuşi să se vaccineze, în timp ce 40% erau indecişi, iar 17% refuzau.

Potrivit lui Usman Hamid, director al Amnesty International Indonezia, obligativitatea vaccinării, 'mai ales una care include sancţiuni penale', nu este soluţia, constituind 'o încălcare evidentă a drepturilor omului'.

Citeste si:
A început campania de vaccinare anti-COVID în Australia
A început campania de...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri