O nouă ordine mondială: Iranul s-ar putea întâlni cu SUA

Iranul studiază o propunere a Uniunii Europene vizând o întâlnire informală între actualii membri ai acordului nuclear din 2015 şi Statele Unite, dar nu a ajuns încă la o concluzie, a declarat viceministrul de externe iranian Abbas Araqchi.

Iranul şi SUA au susţinut fiecare că cealaltă parte ar trebui să facă primul pas pentru a reînvia acordul din 2015. Iranul insistă asupra faptului că SUA trebuie mai întâi să ridice sancţiunile impuse sub administraţia Trump, în timp ce Washingtonul spune că mai întâi Teheranul trebuie să revină la respectarea acordului.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a sugerat la începutul acestei luni o modalitate de a depăşi acest impas, sugerând că şeful diplomaţiei europene Josep Borrell ar putea sincroniza întregul proces.

Studiem propunerea lui Josep Borrell de a organiza o întâlnire informală a celor 4 + 1 (membri ai acordului nuclear) cu SUA şi Iran, ne consultăm cu partenerii noştri, inclusiv Rusia şi China, şi vom răspunde la această propunere în viitor.

Abbas Araqchi

Citeste si:
SUA a autorizat păstrarea vaccinului Pfizer la temperaturi de...
SUA a autorizat păstrarea...

"Cu toate acestea, credem că pentru o revenire a SUA în acordul nuclear nu este nevoie de întâlnire şi singura modalitate este de a ridica sancţiunile", a adăugat Araqchi.

SUA ar putea ridica sancțiunile impuse Iranului

Un purtător de cuvânt al guvernului iranian declarase anterior că Iranul crede că sancţiunile SUA vor fi ridicate în curând, în pofida 'disputelor diplomatice' cu privire la reînvierea acordului nuclear, semnalând astfel dorinţa Teheranului de a pune capăt impasului fără a veni însă cu o nouă poziţie.

Casa Albă a declarat că SUA intenţionează să nu întreprindă acţiuni suplimentare ca răspuns la presiunile Iranului înaintea unor potenţiale discuţii cu Teheranul şi cu marile puteri despre revenind la acord.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Ali Rabiei a declarat următoarele: "Anticipăm cu încredere că iniţiativele diplomatice vor duce la un rezultat favorabil în pofida disputei diplomatice, care sunt un preludiu natural al revenirii părţilor la angajamentele lor, inclusiv ridicarea tuturor sancţiunilor în viitorul apropiat".

Citeste si:
UE îndeamnă Iranul să renunţe la îmbogăţirea uraniului
UE îndeamnă Iranul să renunţe...

Acces limitat al inspectorilor ONU

În plus, o lege adoptată de parlamentul iranian obligă Teheranul ca din 23 februarie să limiteze accesul larg acordat până acum inspectorilor ONU, conform acordului nuclear.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a sosit la Teheran într-o vizită programată, a anunţat pe Twitter reprezentantul Iranului pe lângă AIEA, Kazem Gharibabadi.

Grossi urmează să discute despre modalităţile de colaborare cu autorităţile iraniene având în vedere posibilitatea reducerii cooperării în lumina noii legi adoptate de parlament.

Rabiei a afirmat că legea nu contravine angajamentului Iranului faţă de acord şi nici nu constitue "un obstacol în calea răspunsului nostru adecvat la acţiunile americane".

Citeste si:
Acordul cu Iran: Trump genereaza o criza politica. Reactiile liderilor
Trump retrage SUA din acordul...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri