Cum este Ziua Internațională a Cărții, nu putea lipsi un top al celor mai bine vândute cărți din istorie, titluri pe care cititorii din întreaga lumea le-au îndrăgit atât de mult, încât topul cumulează peste 1,58 de miliarde de copii vândute.

Nu vom include aici Biblia, pentru că are un statut principal, nici dicționarele, pentru că a doua cea mai vândută carte în format fizic este dicționarul englez-chinez, care s-a vândut în peste 400 de milioane de copii.

De altfel, cifrele fac referire strict la vânzările în formatul fizic al cărților, excluzând din calcul numărul copiilor digitale.

10. She: A History of Adventure - H. Rider Haggard

Lansată în 1887, fiind una dintre cele mai populare cărți la lansarea sa, era una dintre puținele lucrări ale vremii care trata autoritatea și comportamentul feminin, într-o eră în care femeile stăteau mult în umbra bărbaților.

S-a vândut în peste 83 de milioane de copii la nivel global.

9. The Lion, the Witch & the Wardrobe - C.S. Lewis
(The Crohicles of Narnia)

Seria de cărți Cronicile din Narnia a fost una foarte populară în general, fiind chiar inspirație pentru o serie de filme foarte îndrăgite, dar, dintre cele șapte volume, primul a rămas cel mai îndrăgit, fiind vândut în peste 85 de milioane de copii.

8. The Hobbit - J.R.R. Tolkien

Prezența lui Tolkien în acest top, cu una dintre poveștile sale de fantezie nu este surprinzătoare. Hobbitul s-a făcut remarcat și în era recentă, prin filmele care au fost insiprate din universul creat de „părintele” genului fantastic.

Hobbitul s-a vândul în peste 100 milioane de copii la nivel global.

7. Dream of the Red Chamber - Tsao Hsueh-Chin

Este una dintre cele mai apreciate creații ale literaturii chineze, fiind considerat unul dintre cele patru mari romane clasice reprezentative. Povestea a fost scrisă la mijlocul secolulul al XVIII-lea, în timp dinastiei Qing

Romanul s-a vândut și el în peste 100 de milioane de copii.

6. And Then There Were None - Agatha Christie

Cea mai cunoscută autoare de romane polițiste nu putea lipsi nici ea din acest top. Cartea a fost lansată în 1939 în Marea Britanie și purta alt nume, fiind cunoscută în rândul iubitorilor de lectură din România, mai degrabă, sub numele de „Zece negrii mititei”. Vă dați seama singuri de ce i-au schimbat numele între timp.

Totuși, cartea s-a vândut în peste 100 milioane de copii, fiind adaptată și în producții TV.

5. Harry Potter and the Philosophers Stone - J.K. Rowling

Seria cărților Harry Potter este cea mai populară din toate timpurile, dar ca titlul individual, Piatra Filozofală este cea mai bine vândută carte a autoarei britanice.

Nu cred că mai are rost să amintesc și faptul că a fost cartea care a dat startul unei întregi serii de filme de succes.

Volumul s-a vândut în peste 120 de milioane de copii.

4. The Little Prince Antoine de Saint-Exupéry

Cine nu a auzit de „Micul Prinț”, măcar ca simplă sintagmă? Povestea băiețelului care vizitează diferite planete, abordând într-un mod aparte temele singurătății, pierderii, prieteniei și iubirii scrise de aristocratul francez Antoine de Saint-Exupéry s-a vândut în peste 142 de milioane de copii la nivel global, fiind cea mai de succes carte a autorului.

3. The Lord of The Rings - The Fellowship of the Ring

Probabil că vă așteptați ca Tolkien să mai apară în acest top. Era de așteptat ca Stăpânul Inelelor să fie mult mai populară decât Hobbitul și nu v-ați înșelat.

A fost un exemplu că sequel-urile pot fi și ele lucrări de succes. Hobbitul este cartea care a apărut prima, dar Stăpânul Inelelor - Frăția Inelului a fost povestea care i-a captivat pe mai mulți. Probabil și datorită succesului uriaș înregistrat de trilogia cinematografică devenită atât de populară.

Până acum, au fost vândute peste 150 de milioane de copii.

2. A Tale of Two Cities - Charles Dickens

„Poveste despre două orașe” este cea mai populară carte a lui Dickens, deși majoritatea oamenilor îl cunosc mai degrabă după „Colinda de Crăciun”, datorită numeroaselor adaptări TV și cinematografice.

Romanul istoric lansat în 1859 s-a vândut până în prezent în peste 200 de milioane de copii la nivel global.

1. Don Quixote - Miguel de Cervantes

Poate că ocupă locul 1 și pentru că a fost lansată în 1605 și în 1615 în două volume, dar nu prea există persoană în această lume să nu fi auzit de Don Quixote și deja proverbiala lui luptă cu „morile de vânt”. Chiar dacă nu ai citit această carte, cu siguranță ai văzut o adaptare cinematografică, ori o animație sau ți-a pomenit cineva numele Don Quixote.

Cu siguranță, faptul că s-a vândut în peste 500 de milioane de copii a contribuit la popularizarea acestui personaj.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri