Graţie mai multor planuri de relansare, economia americană a accelerat în primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 6,4% în ritm anualizat, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Comerţului, scrie Agerpres.

Excluzând avansul excepţional de 33,4% din al doilea trimestru al anului trecut, performanţa din primele trei luni ale acestui an este cea mai puternică creştere trimestrială înregistrată de economia americană începând din luna iulie 2003. Valoarea bunurilor şi serviciilor produse în SUA a urcat la 19.100 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că PIB-ul SUA va depăşi în scurt timp maximumul de aproape 19.300 miliarde de dolari atins înaintea pandemiei.

"Creşterea PIB-ului în primul trimestru reflectă continuarea relansării economice, redeschiderea afacerilor şi răspunsul Guvernului la pandemia de Covid-19", a precizat Departamentul Comerţului.

În perioada ianuarie-martie 2021, gospodăriile şi companiile americane au primit ajutoare financiare în cadrul a două planuri de relansare, unul adoptat la finele lunii decembrie şi celălalt la începutul lunii martie. Consumul personal, responsabil pentru cea mai mare parte a economiei americane, a înregistrat o creştere de 10,7% în primul trimestru, cel mai puternic avans de după 1960. Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 6,3% în ritm anual, cea mai puternică creştere de după 2002, în timp ce investiţiile non-rezidenţiale s-au majorat cu 9,9% iar investiţiile rezidenţiale au crescut cu 10,8%.

Autorităţile americane preferă să publice datele privind evoluţia PIB-ului în ritm anualizat, în timp ce alte economii avansate utilizează drept bază de comparaţie trimestrul precedent. Potrivit acestui mod de calcul, PIB-ul american a înregistrat un avans de 1,6% în primul trimestru.

Economiştii se aşteaptă ca progresul campaniei de vaccinare, redeschiderea a tot mai multe afaceri, injecţia semnificativă de cheltuieli federale şi crearea de noi locuri de muncă să susţină creşterea economică. Pentru ansamblul anului 2021, economiştii se aşteaptă ca PIB-ul SUA să înregistreze un avans de aproape 7%, ceea ce ar reprezenta cea mai bună performanţă de după 1984.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri