Agenția spațială NASA a ales două misiuni robotice pentru a explora Venus, a doua planetă de la soare și vecina Terrei. Cele două misiuni, DAVINCI+ și VERITAS, au fost între cele 4 alternative, din ultima rundă de propuneri a programului Discovery. Acesta se ocupă de explorările planetare mai mici având fiecare disponibil un buget de circa 500 milioane de dolari.

”Cele două misiuni surori vor oferi posibilitatea întregii comunități științifice să investigheze o planetă pe care nu am mai fost de mai bine de 30 de ani”, a declarat un oficial al NASA, potrivit theverge.com.

Lansarea DAVINCI+ este planificată pentru 2029 și va marca prima misiune condusă de SUA în atmosfera planetei Venus din 1978. Naveta spațială va survola Venus de două ori pentru poze de la mică distanță, înaintea misiunii robotice, care va măsura gazele și celelalte elemente al atmosferei dense a planetei extrem de calde.

Interesul NASA pentru a doua planetă de la soare a fost surescitat anul trecut, când o echipă separată de cercetători a publicat descoperirile unui studiu conform căruia o noxă, respectiv fosfina, este posibil să se găsească în norii Venus. Aceasta este o teorie intrigantă deoarece se știe că acest gaz este făcut de organismele vii, ceea ce ar fi un semn de viață extraterestră. Însă, alți cercetători au contrazis teoria în cauză lasând-o cu un final deschis. Misiunea DAVINCI+ ar putea fi decisivă în a pune capăt dezbaterii.

Cea de-a doua misiune, VERITAS este programată să se lanseze în jurul anului 2028, puțin înainte de DAVINCI+. Aceasta va survola orbita Venus și va harta suprafața planetei la fel cum s-a întâmplat în 1990 prin sonda Magellan, însă mult mai detaliat pentru a da cercetătorilor o vedere mai exactă a istoriei geologice a planetei vecine Pământului.

Misiunea va folosi un radar de înaltă performanță pentru a survola Venus și a reconstitui topografia acesteia 3D, pentru a vedea dacă planeta mai are mișcări de plăci tectonice sau vulcani activi.

O altă cameră de pe VERITAS se va concentra dacă în atmosfera Venus sunt sau nu prezenți vapori de apă, care dacă vor fi detectați ar oferi un indiciu în plus că, în urmă cu multă vreme, activitatea vulcanilor a emis gaze la suprafața planetei.

Împreună, cele două misiuni, arată determinarea NASA de a studia Venus la fel de atent și detaliat ca Marte, o planetă mult mai populară în mediul științific.

Cele două misiuni țintesc să demonstreze faptul că odată Venus a fost odată o planetă locuibilă.

Venus este mai aproape de soare, este o planetă supraîncălzită acum, dar cândva lucrurile ar fi putut sta foarte diferit

- Thomas Wagner, conducătorul programului NASA Discovery -

Misiunile ar putea învăța totodată cercetătorii cum să se uite la exoplanete, planete distante, din alte sisteme solare. Crezută supraîncălzită și inadecvată vieții, Venus este poziționată în zona Goldilock a sistemului nostru solar, considerată cea mai propice vieții de către comunitatea oamenilor de știință.

Venus, spune Wagner ar putea fi modelul de lângă Pământ, care ne-ar putea ajuta să înțelegem exoplanetele mult mai îndepărtate. Distanța planetei Venus față de soare ridică la fel de multe semne de întrebare, de ce aceasta s-a transformat în ”infernul” fierbinte din prezent.

Sursa foto: NASA images

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri