Autorităţile americane au anunţat că au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită unor hackeri de către grupul Colonial Pipeline după un atac cibernetic care i-a paralizat imensa reţea de oleoducte, notează AFP.

"Departamentul Justiţiei a localizat şi a recuperat majoritatea răscumpărării pe care Colonial a plătit-o DarkSide luna trecută", a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, într-o conferinţă de presă, referindu-se la reţeaua criminală acuzată că se află la originea acestei operaţiuni de extorcare.

La 7 mai, aceşti hackeri care, potrivit autorităţilor americane, au sediul în Rusia, au exploatat o breşă în securitatea reţelelor grupului Colonial, care transportă 45% din carburanţii consumaţi pe coasta de est a Statelor Unite, conform Agerpres.ro.

Ei au folosit un "ransomware", un program care criptează sistemele informatice şi solicită răscumpărare pentru a le debloca. Colonial a fost forţat să-şi suspende operaţiunile de-a lungul celor aproximativ 8.800 de kilometri de oleoducte care merg din Texas până în apropiere de New York.

Atacul a antrenat o mişcare de panică şi un asalt asupra pompelor, însoţită de penurii de benzină localizate şi a subliniat vulnerabilitatea infrastructurii americane la astfel de atacuri.

Pentru a relua distribuirea benzinei cât mai repede posibil, directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a autorizat plata unei răscumpărări în criptomonede, 75 de bitcoin, pentru o sumă estimată la 4,4 milioane de dolari.

El a explicat într-un comunicat că "rapid şi discret" a prevenit poliţia federală care a putut lua urma transferurilor financiare consecutive.

Înarmaţi cu un mandat semnat de un judecător din California, anchetatorii au reuşit să confişte luni 63,7 bitcoin. Aceştia fuseseră transferaţi la o adresă specifică pentru care FBI avea "cheia privată", echivalentul unei parole, a declarat Departamentul Justiţiei într-un comunicat.

Cursul criptomonedei s-a prăbuşit recent, astfel încât suma recuperată este de doar 2,3 milioane de dolari.

Această operaţiune reprezintă, totuşi, un succes pentru autorităţile americane, deoarece este foarte rar ca răscumpărările plătite de companii să fie recuperate, mai scrie AFP.

Sursa foto: Dzelat / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri