Banca Naţională a Elveţiei (SNB) şi Banca Franţei au anunţat că vor încerca primele plăţi transfrontaliere ale monedelor digitale bancare centrale (CBDC).

Experimentul se va concentra mai degrabă pe piaţa de creditare "en gros" şi mai puţin pe tranzacţiile publice zilnice, dar va fi pentru prima dată când vor fi testate un euro digital şi un franc elveţian digital, scrie Agerpres.

Băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse, precum şi grupul bancar francez Natixis sunt implicate în proiect, alături de operatorul bursier elveţian SIX Digital Exchange, firma fintech R3 şi Innovation Hub de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS).

Zona euro se adaptează "tendinţei puternice spre digitalizarea plăţilor", a afirmat adjunctul guvernatorului Băncii Franţei, Sylvie Goulard. Oficialul a adăugat: "Banca Franţei este convinsă de potenţialele beneficii ale unei monede digitale bancare centrale care să furnizeze maximum de securitate şi eficienţă în tranzacţiile financiare".

Este cel mai recent proiect pilot al Băncii Franţei privind monedele digitale bancare centrale (CBDC).

Proiectul de colaborare între cele două bănci centrale a fost numit Jura, după lanţul muntos care separă Elveţia şi Franţa.

Proiectul implică schimbul unui euro CBDC cu un franc elveţian CBDC printr-un mecanism de decontare de tip plată-contra-plată. Aceste tranzacţii vor fi decontate între bănci cu sediile în Elveţia şi Franţa.

Prin noua tehnologie plăţile se fac aproape imediat, în timp ce ambele bănci centrale trebuie să le aprobe digital înainte de a fi realizate.

Băncile centrale spun că proiectul este "exploratoriu" şi nu reprezintă un indiciu că vor fi introduse deplin monedele lor digitale.

Andrea Maechler, membru al Consiliul guvernatorilor SNB, a declarat că Banca Naţională a Elveţiei ia parte la acest proiect deoarece "este esenţial pentru băncile centrale să rămână în fruntea dezvoltării tehnologiei".

Marile economii, inclusiv China şi Statele Unite, au indicat în ultimele săptămâni o abordare mai dură, în timp ce dezvoltă planuri de lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC).

Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) a publicat un studiu care arată că băncile centrale reprezentând o cincime din populaţia globului vor emite probabil propriile monede digitale în următorii trei ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri