Fondul Monetar Internaţional (FMI) a menţinut estimarea privind o creştere a economiei mondiale în 2021 de 6%, la fel ca în prognozele din aprilie, şi a îmbunătăţit perspectivele pentru SUA şi alte economii dezvoltate, în timp ce a înrăutăţit previziunile pentru o serie de state în curs de dezvoltare, afectate de sporirea numărului infecţiilor cu COVID-19, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Divergenţele vin pe fondul accesului mai bun la vaccinuri şi la continuarea sprijinului fiscal în economiile dezvoltate, în timp ce pieţele emergente se confruntă cu dificultăţi pe ambele fronturi, apreciază FMI, în cea mai recentă actualizare a raportului World Economic Outlook.

"Aproape 40% din populaţie este complet vaccinată în statele dezvoltate, faţă de 11% în economiile emergente şi un procent redus în ţările în curs de dezvoltare", a afirmat Gita Gopinath, economistul şef al FMI, într-un comunicat care însoţeşte raportul.

Oficialul a adăugat: "Ratele de vaccinare mai rapide decât se estima şi revenirea la normal au dus la îmbunătăţiri ale perspectivelor, în timp ce insuficientul acces la vaccinuri şi valurile reînnoite de cazuri de COVID-19 din unele ţări, în special în India, au dus la retrogradări".

În cazul SUA, FMI se aşteaptă la un avans de 7% în 2021 şi de 4,9% în 2022, în creştere cu 0,6 şi, respectiv, 1,4 puncte procentuale faţă de prognozele din aprilie. Proiecţiile se bazează pe măsurile masive de sprijin şi cheltuielile masive în infrastructură şi educaţie.

Efectele pozitive ale planurilor de cheltuieli ale SUA, alături de aşteptatul progres al campaniei de vaccinare, au determinat FMI să îmbunătăţească estimarea privind creşterea economiei mondiale la 4,9% în 2022, de la 4,4% în aprilie.

Pentru acest an, FMI a înrăutăţit previziunile pentru India, care se confruntă cu o creştere a numărului de infecţii cu COVID-19, cu trei puncte procentuale, la 9,5%. De asemenea, prognoza privind avansul economiei chineze în 2021 a fost revizuită în scădere, cu 0,3 puncte procentuale, în urma reducerii investiţiilor publice şi a măsurilor generale de sprijin fiscal.

Asia emergentă va creşte cu 7,5% anul acesta, faţă de un avans de 8,6% previzionat în aprilie, din cauza valurilor reînnoite de cazuri de COVID-19, avertizează FMI.

În cazul ţărilor cu venituri scăzute, prognoza pentru 2021 a fost revizuită în scădere, cu 0,4 puncte procentuale, din cauza ritmului lent al vaccinării, principalul factor care împiedică redresarea economiei.

Riscurile negative rămân semnificative pe plan global, avertizează FMI, inclusiv potenţialul pentru noi variante ale coronavirusului, extrem de contagioase, care ar putea duce la noi restricţii de călătorie şi la reducerea activităţii economice.

În scenariul care afectează atât statele dezvoltate, cât şi pieţele emergente unde oamenii ezită să se vaccineze, FMI consideră că s-ar putea şterge 0,8 puncte procentuale din creşterea economiei globale în 2021 şi în 2022.

Presiunile inflaţioniste sunt apreciate de FMI ca tranzitorii, rezultând din "neconcordanţele între cerere şi ofertă", în urma redeschiderii economiilor, iar rata inflaţiei ar urma să revină anul viitor la nivelul de dinaintea pandemiei în majoritatea ţărilor. Dar FMI avertizează că inflaţia ridicată persistentă ar putea duce la "o reevaluare" a perspectivelor politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de alte bănci centrale din statele dezvoltate.

Acţiunile preventive ale acestor bănci centrale vor provoca "o dublă lovitură" pieţelor emergente, ieşirile de capital şi înăsprirea condiţiilor financiare adăugându-se la provocările cu care se confruntă economiile lor, apreciază instituţia financiară.

Un alt risc negativ îl constituie potenţialul reducerii planului SUA de cheltuieli şi de investiţii în infrastructură, pe fondul diviziunilor profunde dintre democraţi şi republicani în Congresul Statelor Unite. FMI estimează că propusa majorare a cheltuielilor va spori avansul economiei americane cu 0,3 puncte procentuale în 2021 şi cu 1,1 puncte procentuale în 2022.

Recomandările FMI pentru state au rămas în mare parte aceleaşi: prioritizarea cheltuielilor din domeniul sănătăţii, în special pentru vaccinare, sprijinirea firmelor şi gospodăriilor vulnerabile, investiţiile în educaţie, formare profesională şi proiecte de majorare a productivităţii şi accelerarea tranziţiei la o economie cu emisii scăzute de carbon.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri