Comisia Europeană a publicat primul Monitor privind egalitatea de gen la nivel regional al UE, care oferă o imagine exactă a regiunilor din Europa în care femeile au cele mai multe realizări precum şi a celor în care acestea se confruntă cu cele mai mari dezavantaje, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Documentul se bazează pe doi indici special elaboraţi: "indicele realizărilor în rândul femeilor" şi "indicele dezavantajelor cu care se confruntă femeile". Aceştia indică atât regiunile în care femeile au realizări mai multe, cât şi zonele în care femeile sunt dezavantajate în comparaţie cu bărbaţii, scrie Agerpres.

Cel mai ridicat nivel al realizărilor femeilor se constată în regiunile din Nordul Europei şi în majoritatea regiunilor din Austria. La polul opus, regiunile din statele membre UE din sud-est au un nivel mult mai scăzut. Realizările femeilor tind să fie mai ridicate în regiunile din jurul capitalelor în aproape toate ţările membre.

Femeile din Nordul Europei, Franţa şi Spania se confruntă cu cele mai mici dezavantaje, în timp ce femeile din Grecia şi România cu cele mai mari dezavantaje. Cele patru regiuni cu cele mai mici dezavantaje sunt Auvergne, în Franţa, regiunile spaniole La Rioja şi Galicia, şi regiunea din jurul capitalei Finlandei, Helsinki-Uusimaa.

Comisia va continua să depună eforturi susţinute în direcţia unei Europe caracterizate de egalitatea de gen.

Documentul arată că, în medie, femeile din regiunile mai dezvoltate pot avea mai multe realizări şi sunt mai puţin dezavantajate, în timp ce majoritatea femeilor din regiunile mai puţin dezvoltate se confruntă cu mari provocări. La nivel naţional, femeile din regiunile-capitală tind să aibă mai multe realizări şi să fie mai puţin dezavantajate. În general, regiunile cu un indice mai scăzut de performanţă în rândul femeilor au un produs intern brut pe cap de locuitor mai scăzut, în timp ce regiunile cu un nivel mai ridicat de realizări în rândul femeilor se bucură de un nivel mai ridicat de dezvoltare umană. În cele din urmă, calitatea guvernării este mai ridicată în regiunile în care femeile au realizări mai multe.

"Sunt încântată să vă prezint această activitate inovatoare de cartografiere a "plafonului de sticlă" cu care se confruntă femeile la nivel regional în Europa. Raportul demonstrează că mai sunt multe de făcut pentru a ajuta femeile să beneficieze de aceleaşi oportunităţi ca bărbaţii", a declarat Comisarul pentru coeziune şi reformă, Elisa Ferreira.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri