Numarul de salariati a depasit pragul de 5 milioane la finalul lui 2015, dupa o crestere cu 140.000 pe parcursul anului trecut. Din numarul total de angajati, 60,9% lucreaza in servicii, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. In 2015, femeile au castigat cu 7% mai putin decat barbatii, in medie, mai arata statisticile oficiale.

Anul trecut, numarul mediu de salariati din economia romaneasca a fost de 4,61 milioane, mai mare cu 103.700 comparativ cu 2014, insa datele au fost obtinute pe baza unei anchete statistice pe baza unui esantion reprezentativ de 26.500 de firme si institutii publice, conform News.ro.

"Efectivul salariatilor la 31 decembrie 2015 a fost de 5.041,2 mii persoane, mai mare cu 140,5 mii persoane fata de sfarsitul anului precedent", se arata in raportul INS.

Alte date, realizate pe baza anchetei fortei de munca in gospodarii (AMIGO), arata ca, anul trecut, numarul de angajati din Romania a fost mult mai mare, de 6,06 milioane. Din numarul mediu de salariati raportat de INS pe baza esantionului reprezentantiv, barbatii reprezinta 53%, adica 2,44 milioane, iar 60,9% dintre angajati lucreaza in sectorul tertiar, categorie care include in special serviciile.

Peste o treime (36,6%) dintre angajati au un loc de munca in industrie si constructii, care reprezinta sectorul secundar al economiei, in timp ce doar 2,5% dintre salariati lucreaza pentru un angajator din agricultura. Numarul cel mai important de locuri de munca este concentrat in regiunile bogate, regiunea Bucuresti-Ilfov avand o pondere de 21% din numarul total de slujbe la nivel national, desi are doar in jur de 10% din populatie. Desi reprezinta doar 47% din numarul de angajati, femeile domina anumite sectoare ale eoconomiei romanesti.

"Activitatile caracterizate prin grad pronuntat de “feminizare” al fortei de munca salariate sunt cele de sanatate si asistenta sociala (80,0% din numarul total al salariatilor acestor activitati), invatamant (71,0%), intermedieri financiare si asigurari (69,9%), hoteluri si restaurante (60,9%)", precizeaza INS.

Femeile au castigat in medie, anul trecut, 1.783 lei net lunar, cu 7% mai putin decat barbatii, care au avut un castig mediu lunar net de 1.928 lei.
Datele INS mai arata ca, in 2015, castigul salarial mediu lunar net pe total economie a crescut cu 9,5% (162 lei) fata de cel din anul 2014, pana la 1.859 lei.

Angajatorii au cheltuit in medie intr-o luna 3.189 lei pentru un salariat in 2015, de aproape doua ori mai mult decat castigul net, ca urmare a taxelor si contributiilor salariale. Ultimele date disponibile arata ca, in iulie 2016, castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a ajuns la 2.078 lei (463 euro), in crestere cu 12,4% comparativ cu iulie 2015.

Sursa foto: NuOilSuwannar / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri