Vladimir Putin și-a avertizat omologul său american Joe Biden că impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei pe seama tensiunilor din Ucraina ar fi o „greșeală colosală”, care ar putea duce la o ruptură completă a relațiilor, relatează BBC.

De cealaltă parte, Biden i-a spus lui Putin că SUA și aliații săi vor răspunde decisiv la orice invazie a Ucrainei.

Apelul, solicitat de Rusia, a fost a doua astfel de conversație dintre cei doi președinți în ultima lună și a durat aproape o oră. Eforturile de atenuare a tensiunilor la granița de est a Ucrainei cu Rusia vin și în contextul în care oficialii ucraineni spun că au fost trimiși peste 100.000 de soldați ruși aproape de granițele țării.

Acumularea de trupe a stârnit îngrijorare în Occident, SUA amenințându-l pe Putin cu sancțiuni „cum nu au mai fost vreodată”, dacă Ucraina va fi atacată.

Rusia, însă, neagă acuzațiile că ar plănui o invazie și spune că trupele sunt acolo pentru exerciții. Ea spune că are dreptul să-și mute trupele liber pe propriul teritoriu.

Deși cele două părți au făcut schimb de avertismente în timpul apelului, consilierul rus pentru politică externă, Iuri Ușakov, a declarat la scurt timp că Putin a fost „mulțumit” de conversație. El a adăugat că a creat un „fond bun” pentru discuțiile viitoare.

Retail jobs

De cealaltă parte, americanii transmit și eu un mesaj că discuțiile au rolul de a detensiona situație din Ucraina.

„Președintele Biden a reiterat că progresele substanțiale în aceste dialoguri pot avea loc doar într-un mediu de detensionare. El a precizat că Statele Unite și aliații și partenerii săi vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe.

Oficialii americani și ruși urmează să se întâlnească pentru discuții în persoană la Geneva luna viitoare, iar Casa Albă a anunțat că Biden l-a îndemnat pe omologul său rus să urmărească o soluție diplomatică.

Într-un mesaj de sărbători înainte de apelul de joi, Putin i-a spus lui Biden că este convins că pot lucra împreună pe baza „respectului reciproc și luării în considerare a intereselor naționale ale celuilalt”.

Citeste si:
SUA în stare de șoc: 19 copii uciși. Atacatorul își luase arme de...
SUA în stare de șoc: 19 copii...

Purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este deschisă la dialog.

„Credem că numai prin discuții este posibil să rezolvăm toate problemele imediate pe care le avem între noi”, a adăugat Peskov.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri