Facebook are probleme în ceea ce privește menținerea WhatsApp și Instagram ca parte a grupului său, în condițiile în care autoritățile americane au cerut Meta să le vândă, deoarece încalcă regulile privind concurența pe piața liberă, relatează BusinessInsider.

Compania lui Mark Zuckerberg nu este de acord cu solicitarea Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) și a cerut în instanță anularea procesului intentat de autorități, dar un judecător federal a respins o încercare a Facebook de a bloca acest proces.

Judecătorul James Boasberg a decis că FTC poate continua cu solicitarea de a forța Facebook, denumită în prezent Meta, să-și vândă subsidiarele WhatsApp și Instagram. Meta a cerut respingerea procesului în decembrie, dar Boasberg a respins acest recurs la începutul acestei săptămâni.

Totul a început cu solicitarea FTC din luna iunie a anului trecut, prin care acuza că Facebook de încălcarea legislației în ceea ce privește monopolul. Inițial, același judecător, James Boasberg a respins procesul intentat de FTC, argumentând că autoritatea nu a furnizat suficiente dovezi care să arate că Facebook și-a creat o poziție de monopol prin achiziția WhatsApp și Instagram.

Ulterior, FTC și-a reînnoit cazul în august, iar Boasberg l-a admis, spunând că autoritățile au furnizat de această dată dovezi mult mai solide și mai detaliate decât înainte, în special în ceea ce privește construirea presupusului monopol al inculpatului”.

Într-un comunicat de presă din august, FTC a susținut că Facebook a achiziționat ilegal Instagram și WhatsApp pentru a „își păstra monopolul”.

Într-o declarație pentru The Times, Meta a spus că decizia judecătorului a respins o afirmație specifică referitoare la faptul că Facebook i-a oprit pe competitori, inclusiv Vine, de la datele și funcțiile de pe platforma sa.

„Decizia de astăzi restrânge sfera de aplicare a cazului FTC, respingând afirmațiile cu privire la politicile platformei noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta, Chris Sgro, pentru The Times.

„Suntem încrezători că dovezile vor dezvălui slăbiciunea fundamentală a afirmațiilor (FTC – n.r.). Investițiile noastre în Instagram și WhatsApp le-au transformat în ceea ce sunt astăzi. Au fost bune pentru concurență și bune pentru oamenii și companiile care aleg să folosească produsele noastre. ”, a adăugat Sgro.

Nu este singurul caz similar cu care compania lui Zuckerberg se confruntă la nivel global. În luna noiembrie, autoritățile britanice au decis să oblige Facebook să vândă și Giphy, companie pe care o cumpărase în luna mai a anului 2020, acuzând-o că încalcă legislația privind concurența pe piața de publicitate online.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri