Eseistă de origine rusă, care este şi istoric, Galia Ackerman a publicat în 2019 o lucrare "premonitorie" în care descria naţionalismul, militarismul şi revizionismul regimului lui Vladimir Putin, în special cu privire la Ucraina, relatează France Presse, citată de Agerpres.

La câteva zile după începerea invaziei în Ucraina, eseul său "Regimentul nemuritor - războiul sacru al lui Putin" era epuizat.

"Din nefericire, tot ceea eu descriam în această carte erau premisele a ceea ce se petrece acum", explică experta în problemele Rusiei şi Ucrainei contemporane, directoare a site-ului de informaţii Desk Russie.

În interviul care i-a fost luat de AFP, ea a spus că afirmaţia lui Putin că Ucraina ar fi o creaţie recentă şi că poporul rus şi cel ucrainean sunt de fapt unul singur nu are fundament istoric.

"Desigur că Ucraina a fost fragmentată, ocupată de puteri diferite, în special de Rusia şi Polonia. Dar există un popor ucrainean. Există unele locuri în Ucraina unde oamenii au avut patru sau cinci naţionalităţi în cursul vieţii fără ca vreodată să iasă din satul lor! Naţionalitatea este un lucru, apartenenţa naţională este altceva. Ceea ce constituie un popor sunt limba şi cultura sa. Să spui că poporul ucrainean nu există, că este o ramură a poporului rus este un non-sens istoric. Este ca şi cum ai spune că francezii, spaniolii, portughezii şi românii sunt acelaşi popor pentru că, odinioară, strămoşii lor îndepărtaţi vorbeau latina", argumentează ea, adăugând că, "din punct de vedere lingvistic, nu există mai multe similitudini între ucraineană şi rusă decât între franceză şi portugheză".

Putin a scris anul trecut un articol de amploare despre problema ucraineană în care îşi expune tezele. El susţine că liderul bolşevic V.I. Lenin a creat Ucraina de la zero. "Este fals. Imediat după destrămarea Imperiului ţarist, o republică ucraineană a fost proclamată. Ea a fost destul de efemeră, dar imediat poporul ucrainean a prins oportunitatea de a-şi crea propria ţară", relevă experta citată.

Referitor la pretextul "denazificării" la care a recurs Kremlinul pentru a-şi justifica invazia în Ucraina, Galia Ackerman evocă instrumentalizarea victoriei sovietice împotriva nazismului.

"Putin cu ideologii săi au transformat Ziua Victoriei (celebrată la 9 mai pentru a marca capitularea nazistă, n.red.) într-un pivot al noii identităţi ruse. Dar aceasta are consecinţe. Dacă spuneţi că victoria asupra nazismului este evenimentul central al istoriei sovietice, atunci învingătorii reprezintă binele absolut, ceea ce este fals, pentru că a fost o luptă între două regimuri totalitare. Nu trebuie confundat meritul poporului sovietic care a luptat pentru patria sa cu scopurile imperialiste ale lui Stalin", explică ea.

"Dacă luaţi această schemă şi aveţi învingătorii care încarnează binele şi învinşii care încarnează răul, cel care a fost şeful acestor forţe ale binelui nu poate fi un om rău, un criminal. El trebuie de asemenea să încarneze binele. De aceea era necesară reabilitarea lui Stalin cu orice preţ", adaugă experta de origine rusă.

Ackerman consideră că exaltarea de către regimul lui Vladimir Putin a victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial merge mai departe de depăşirea şocului provocat de prăbuşirea URSS.

"În cursul marşurilor 'Regimentelor nemuritoare (defilări patriotice organizate de Ziua Victoriei în care civili arborează portrete ale rudelor care au luptat în Armata Roşie, n-red.), pe care le descriu în cartea mea, o inscripţie arborată pe maşini şi hainele oamenilor în ziua respectivă afirmă: 'O putem repeta!", asta însemnând repetarea marşului asupra Berlinului, recucerirea Europei, integral sau parţial", subliniază ea.

Potrivit ei, "această exaltare şi totodată acest război împotriva Ucrainei are pentru Putin obiectivul de a întoarce vremea înapoi - reconstituirea parţială sau completă a Uniunii Sovietice şi restabilirea zonei sale de influenţă".

"Rusia nu poate reconstitui un imperiu fără Ucraina. Este un teritoriu mare, cu peste 40 milioane de locuitori, cu pământuri foarte fertile, cu o industrie grea dezvoltată, cu un popor care ştie să muncească. Regimul rus nu vrea alături o ţară care a adoptat valori diferite, care avansează spre democraţie, spre statul de drept. Este un contra-exemplu pentru Rusia", conchide Galia Ackerman.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri