Ucrainenii continuă să își apere țara la aproape un an și trei luni de la momentul în care Vladimir Putin a ordonat începerea invaziei. Nimeni nu pare să mai încline spre varianta unui sfârșit al conflictului în viitorul apropiat sau o înlăturare a liderului rus de la cârma statului. Aleksander Kwasniewski, fost președinte al Poloniei timp de două mandate, a vorbit în cadrul unui interviu acordat wall-street.ro despre liderul de la Kremlin, despre ce l-a surprins la acesta, dar și despre „naivitatea” puterilor occidentale.

Aleksander Kwasniewski a fost președintele Poloniei din 1995 până în 2005, perioadă în care a avut o serie de întâlniri cu Vladimir Putin, cel din urmă obținând primul său mandat în anul 2000, după ce a fost președinte interimar ca urmare a demisiei lui Boris Elțîn.

Kwasniewski precizează că nu și-a făcut iluzii în ceea ce privește natura lui Vladimir Putin, având în vedere trecut acestuia.

”L-am întâlnit pe Putin de câteva ori între anii 2000 și 2005. Nu mi-am făcut iluzii în ceea ce-l privește, pentru că știam că a fost format de KGB. Una dintre principalele sale atribuții a fost aceea de a-și consolida puterea, după preluarea mandatului de la Boris Elțîn” precizează Kwasniewski.

Putin a pus atât de mult accent pe acest proces de consolidare a puterii încât autoritarismul a câștigat în fața ideii de dezvoltare democratică.

”A avut mereu o gândire imperialistă, conform căreia toate fostele membre ale Uniunii Sovietice trebuie să fie în zona de influență a Rusiei”, precizează fostul președinte polonez.

Cu toate acestea, decizia lui Putin de a invada Ucraina l-a luat prin surprindere pe fostul președinte polonez, deoarece îl vedea pe liderul rus ca fiind o persoană pragmatică, conștientă de capacitățile pe care le are.

„Dacă și-ar fi dorit să aibă Ucraina în zona de influență, erau multe alte metode prin care o putea face, apelând la măsuri economice, la propagandă, etc. (...) O mare parte dintre ucraineni vorbesc limba rusă, era mult mai bine să folosești alte metode. A fost o greșeală istorică (invadarea Ucrainei n.r.)”, adaugă acesta.

Fostul președinte polonez are însă o explicație legată de principalul motiv care l-a făcut pe Putin să-și piardă pragmatismul: e de prea mult timp la putere.

”Chiar dacă ești un înger, după peste 20 de ani la putere ești din ce în ce mai puțin sfânt, iar Putin nu a fost niciodată înger, ci ofițer KGB (...) Are o problemă de înțelegere a situației reale. Probabil este singur, toți consultanții săi temându-se să îi spună adevărul. Nu are cine să-l critice” adaugă Aleksander Kwasniewski.

Descriere foto: Ucraineni și polonezi adunați în centrul istoric al Cracoviei - sursa wall-street.ro.

Schimbarea lui Putin și „naivitatea” Occidentului

Fostul președinte al Poloniei nu întrevede un orizont clar de timp în ceea ce privește momentul schimbării lui Putin, însă o astfel de mutare o consideră necesară.

”Dacă vrei să oprești războiul și să începi noi relații între ucraineni și ruși, ai nevoie de un nou leadership la Moscova. Chiar dacă succesorul lui Putin nu va fi unul foarte plăcut, trebuie să vorbești cu el, pentru că este o fereastră de oportunitate. El poate spune că nu e războiul lui”, precizează Kwasniewski.

În ceea ce privește reacția Occidentului față de Rusia, după declanșarea invaziei, fostul președinte este de acord cu măsurile luate, susținând ideea conform căreia Ucraina trebuie să fie membră a UE și a NATO. Problema însă este naivitatea de care a dat dovadă înainte ca Putin să ordone intrarea trupelor pe teritoriul ucrainean.

El consideră că politica multor țări europene, chiar și a SUA, vizavi de Rusia, a fost una greșită. Aceste state au dat dovadă de naivitate, crezând că dacă întrețin relații normale cu Rusia, aceasta își va schimba natura.

”Polonezii și românii știu de ce e capabilă Rusia, pentru că suntem aproape de ea, am fost în această zonă de influență a Uniunii Sovietice. De partea cealaltă, mulți nemți, spanioli sau portughezi au văzut în Rusia o țară ca oricare alta, ceea ce nu este adevărat. Politica lor e diferită, foarte agresivă, imperialistă”, încheie Kwasniewski.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri