William Burns, actualul directoral CIA și fost șef al diplomației americane, afirmă că războiul a crescut extrem de mult dependența Rusiei de China, astfel încât, în loc să fie o superputere, așa cum se pretinde, țara condusă de Vladimir Puțin riscă să ajungă o colonie a Beijingului.

”Rusia devine din ce în ce mai dependentă de China și în multe aspecte riscă să devină în timă o colonie economică a Chinei, de care să depindă pentru exporturile sale de resurse energetice și materii prime”, a spus Burns, într-un discurs citat de CNBC.

Din cauză că prețul petrolului, pe care se baza bugetul Kremlinului, a rămas jos, Rusia a început practic să joace pe Forex mizând pe moneda chineză. Yuanii sunt singura valută din rezervele Rusiei pe care aceasta o mai poate folosi, odată cu introducerea sancțiunilor occidentale. Estimările occidentale indică că Kremlinul are o rezervă de circa 310 miliarde de yuani – 45 de miliarde de dolari.

Relațiile comerciale dintre cele două state au crescut cu aproape 30% anul trecut în raport cu 2021.China cumpără, de pildă, mai mult petrol și gaze rusești, dar speculează relativa izolare a Kremlinului pentru a oferi prețuri mici. Prețurile nu sunt în general publice, dar cel mai mare preț la care Rusia a vândut gaze Chinei a fost de 148 de dolari pe mia de metri cubi. În Europa Occidentală, în schimb, Rusia vindea gazele până în 2021 la un preț aproximativ de 200 de dolari pe mia de metri cubi. La sfârșitul anului ele au ajuns aproape de 1.000 de dolari, iar în 2022 au depășit 3.000 de dolari.

Au existat și informații privind livrări de arme chinezești către Rusia, dar inclusiv serviciile ucrainene le-au infirmat, precizând că ar putea fi vorba de produse ”dual-use” – adică cu utilizări atât militare, cât și civile, cum ar fi microcipurile.

Întrebat despre riscul unei dependențe economice a Rusiei de China, Vladimir Puțin a reacționat recent, spunând că astfel de afirmații vine de la ”persoane geloase” pe relația de reciprocitate dintre cele două țări.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri