Consiliul European al UE, format din șefii de state sau de guverne ai țărilor membre, se reuneşte în zilele de 24 şi 25 martie 2022, la Bruxelles, pentru a discuta în primul rând invazia rusă în Ucraina. La reuniune va participa și președintele SUA.

În ceea ce priveşte agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul European va evalua cele mai recente evoluţii de pe teren, inclusiv situaţia umanitară şi refugiaţii. UE îşi menţine angajamentul faţă de Ucraina şi poporul acesteia şi acţionează pentru a oferi sprijin politic, financiar, material şi umanitar coordonat, precum şi sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, se arată pe site-ul Consiliului. Se va alătura discuţiei şi preşedintele SUA, Joe Biden, pentru o discuţie privind răspunsul la agresiunea Rusiei în Ucraina, scrie Agerpres.

Consiliul European va discuta, de asemenea, despre securitate şi apărare, pe baza Declaraţiei de la Versailles din 10-11 martie 2022 şi ţinând cont de noua situaţie în materie de securitate din Europa. În acest context, liderii UE vor discuta despre modul în care UE ar putea să acţioneze mai rapid şi mai decisiv, atunci când se confruntă cu crize, apărându-şi în acelaşi timp interesele şi protejând cetăţenii.

Citește și: Noi sancțiuni împotriva Rusiei. SUA ar putea întări securitatea energetică și forțele NATO din Europa

În acest sens, miniştrii de externe şi cei ai apărării din UE, au aprobat, la 21 martie 2022, Busola Strategică, prin care se fac propuneri concrete şi aplicabile, cu un calendar de implementare foarte precis, în vederea îmbunătăţirii capacităţii UE de a acţiona decisiv în crize şi de a-şi apăra securitatea şi pe cetăţenii săi. De asemenea, Busola subliniază importanţa relaţiei transatlantice şi a rolului NATO în apărarea colectivă. O UE mai puternică şi mai capabilă în domeniul securităţii şi apărării va contribui la consolidarea securităţii transatlantice şi a NATO. Se aşteaptă ca Busola Strategică să fie aprobată de Consiliul European din 24-25 martie 2022, menţionează site-ul oficial al consiliului.

Dependența energetică de Rusia, discutată la Consiliul European

Un alt subiect luat în discuţie la Consiliul European este energia. În cadrul reuniunii informale de la Versailles, din 10-11 martie 2022, liderii UE au convenit să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependenţa de importurile de gaze, petrol şi cărbune din Rusia. Astfel, în reuniunea curentă, Consiliul European va discuta despre preţurile energiei care se menţin la niveluri ridicate şi impactul acestui fapt asupra cetăţenilor şi întreprinderilor, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuţie, propunând opţiuni privind asigurarea unor preţuri accesibile la energie şi a securităţii aprovizionării.

Consiliul European îşi va continua discuţia cu privire la modul de construire a unei baze economice mai solide, astfel cum se prevede în Declaraţia de la Versailles, în special prin reducerea dependenţelor strategice în domenii sensibile precum materiile prime critice, semiconductorii, sănătatea, dimensiunea digitală şi alimentele.

Referitor la răspunsul la pandemia de COVID-19, Consiliul European va face un bilanţ al cooperării internaţionale privind guvernanţa şi solidaritatea în materie de sănătate la nivel mondial, inclusiv prin introducerea vaccinurilor. Consiliul European va discuta, de asemenea, despre lucrările desfăşurate sub îndrumarea OMS cu privire la un viitor instrument menit să consolideze prevenirea pandemiilor, pregătirea pentru pandemii şi răspunsul la acestea.

Totodată, Consiliul European poate aborda şi alte teme specifice de politică externă. Nu în ultimul rând, liderii UE se vor reuni pentru un summit al zonei euro, care va avea loc în configuraţie deschisă.

Ce va cere Klaus Iohannis la reuniunea Consiliului European

La summit va participa și președintele României. Luni, Klaus Iohannis a luat parte la o reuniune de coordonare, în format videoconferinţă, organizată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu mai mulţi lideri europeni în pregătirea Consiliului European.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul intervenţiei sale, preşedintele Iohannis a informat despre eforturile pe care ţara noastră continuă să le depună pentru gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina, precum şi despre sprijinul direct acordat Ucrainei prin hub-ul umanitar de la Suceava, care beneficiază de sprijinul Comisiei Europene şi al statelor membre.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest sprijin trebuie acordat în continuare, evidenţiind dificultăţile cu care se confruntă populaţia care a rămas în Ucraina şi accentuând nevoia urgentă de a se ajunge la încetarea focului şi de a proteja civilii din Ucraina.

"Preşedintele României s-a pronunţat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia", precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a reafirmat, referitor la obiectivul asigurării securităţii energetice a Uniunii Europene, importanţa diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie, dar şi necesitatea dezvoltării interconectivităţii între statele membre, în contextul obiectivului major al Uniunii de reducere a dependenţei energetice de Federaţia Rusă.

În ceea ce priveşte subiectul preţurilor ridicate la energie, preşedintele Iohannis a reiterat nevoia de identificare cât mai rapidă a unor soluţii convergente la nivel european, atrăgând atenţia asupra dificultăţilor generate de legătura dintre scumpirea gazelor naturale şi preţurile la energia electrică, ceea ce generează un impact nedorit asupra pieţei.

"Preşedintele Klaus Iohannis a indicat că obiectivul imperativ este de a găsi soluţii eficiente pe termen scurt, care să protejeze cetăţenii europeni şi competitivitatea economică la nivelul Uniunii, pentru ca producţia industrială şi locurile de muncă din economiile europene să nu fie afectate pe termen lung de actuala criză energetică", a mai arătat Administraţia Prezidenţială.

Sursa foto: UE / Consiliul European

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri