Preşedintele Academiei Ruse de Ştiinţe (RAS) Alexandr Sergheiev, a dezvăluit miercuri că cercetătorii chinezi au suspendat la rândul lor cooperarea cu această instituţie, cum au făcut şi alte academii din numeroase ţări, ca urmare a "operaţiunii militare speciale" din Ucraina lansată de Kremlin, relatează EFE, citată de Agerpres.

"Dacă vorbim de Sud sau de Orient, din păcate trebuie să spun că mulţi dintre colegii noştri cercetători chinezi au apăsat la rândul lor butonul de pauză", a spus Sergheiev citat de agenţia oficială TASS, în cadrul intervenţiei sale la conferinţa "Relaţii internaţionale digitale - 2022", desfăşurată la Moscova.

Preşedintele RAS a admis că deja de o lună cercetătorii ruşi nu mai pot aborda teme serioase cu colegii lor chinezi, în pofida faptului că există "o cooperare foarte bine organizată şi o comunicare permanentă".

El a precizat că, în orice caz, trebuie reluată cooperarea tradiţională în toate domeniile, inclusiv în domeniul ştiinţei.

"Corect ar fi să ne comportăm astfel încât să nu cădem pradă provocărilor, să nu rupem relaţiile şi să încercăm să conservăm ceea ce putem conserva", a declarat Sergheiev. El a precizat că RAS menţine contacte cu cercetătorii care vor să coopereze la nivel individual, dar că în mod instituţional situaţia este foarte complexă.

"Niciodată nu a existat o situaţie asemănătoare", a recunoscut Sergheiev care a precizat că academiile dintr-o serie de ţări refuză să aibă contacte cu RAS, întrucât consideră că aceasta se află în domeniul politic şi, prin urmare, colaborarea este interzisă.

Sursa foto: Shutterstock / GlenMacKenzie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri