Rusia a aunțat recent că va desfășura prima unitate militară echipată cu rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare nu mai târziu decât în această toamnă, în contextul războiului din Ucraina. Iar, potrivit specialiștilor, aceste arme ar putea învinge scuturi anti-rachetă precum cel de la Deveselu.

Mai cunoscute în Occident și drept ”Satan-2”, rachetele intercontinentale RS-28 Sarmat au fost prezentate public prima dată în 2018. Pot transporta 10-15 focoase nucleare de până la 750 de tone fiecare - adică de 50 de ori mai mult decât bomba care a distrus Hiroșima. Ating viteze hipersonice (adică de peste 5 ori viteza sunetului), putând ajunge la 25.000 km/h (7km/s). Iar raza lor de acțiune este de 10.000 până la 18.000 de kilometri - între Moscova și Washington sunt mai puțin de 8.000 de kilometri.

De ce nu ar fi eficient scutul de la Deveselu împotriva rachetelor hipersonice

Însă ce este mai îngrijorător pentru România este că viteza rachetelor Sarmat le-ar putea permite să treacă de sisteme defensive precum cel de la Deveselu. Aceste ”scuturi” sunt concepute împotriva rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune iar testele au arătat că pot intercepta și rachete intercontinentale; dar noua generație de rachete hipersonice este, cel mai probabil, o provocare prea mare.

Inițial, doar Vladimir Putin și oficialii rușii au făcut declarații în acest sens, liderul de la Kremlin spunând chiar că rachetele Sarmat ”au o rază nelimitată de acțiune” și sunt ”practic invulnerabile”. Însă specialiștii occidentali tind acum să confirme faptul că, cel puțin momentan, sistemele defensive ale NATO nu au o soluție pentru a le intercepta.

Experții de la MIT și de la Universitatea din Colorado citați de AirForceMag afirmă că în acest moment, apărarea anti-rachetă a SUA poate detecta armele hipersonice, dar nu le poate lovi în timpul zborului. Același lucru l-a recunoscut și vice-amiralul John Hill, șeful Agenției de Apărare Anti-Rachetă a Statelor Unite, și l-a spus, chiar în fața Senatului american, și șeful Statului Major Inter-Arme, generalul Mark Milley.

Nu ai cum să te aperi de rachetele hipersonice. Chestiile astea sunt atât de rapide că nu ai cum să le prinzi.
Gen. Mark Milley, șeful Statului Major Inter-Arme al SUA

Kingston Reif, expert în rachete al Asociației pentru Controlul Înarmării din Washington, este chiar mai precis. Într-un interviu pentru National Interest, el a explicat că sistemele SM-3, cu care este dotată și baza de la Deveselu (foto jos), nu sunt nici capabile să oprească rachete hipersonice, nici nu sunt poziționate pentru astfel de misiuni. Arme precum Satan-2 ”zboară la o altitudine mai joasă și într-o atmosferă diferită în raport cu rachetele balistice tradiționale, au traiectorii mai puțin previzibile și sunt mai manevrabile”, spune Reif.

FOTO: DVIDS/U.S. Navy Lt. Amy Forsythe, Public Affairs Officer, Naval Support Facility Deveselu

Există însă și vești bune: forțele armate ale Statele Unite au demarat deja un program pentru dezvoltarea unor sisteme de interceptare a rachetelor hipersonice. Iar specialiștii americani spun că există o posibilitate ca ele să fie oprite de scuturile deja existente în momentul în care se apropie de țintă, iar viteza lor se reduce substanțial. În plus, orice deviere de la traiectorie le reduce substanțial raza de acțiune.

Care este riscul ca Putin să folosească arme nucleare?

Ar putea Kremlinul să lanseze un atac nuclear dacă nu reușește să obțină rapid o victorie în Ucraina? Scenariul nu e deloc exclus de specialiștii în spațiul rusesc, însă nu e foarte probabil să utilizeze rachete intercontinentale, ci mai degrabă arme tactice.

”În momentul de față, Putin nu are argumente politice, în afară de repetarea condițiilor sale ultimative, care sunt absurde. Asta poate construi la Moscova sentimentul unei urgențe care să determine folosirea și a unui alt tip de armament”, a explicat, într-un interviu wall-street.ro, Cosmin Popa, specialist în spațiul rusesc și sovietic. ”Rusia nu este acum în poziția tehnologică, militară și politică în care să își permită să fie principială sau previzibilă în privința folosirii armelor chimice - sau chiar nucleare”.

Și generalul în retragere Wesley Clark, comandant al forțelor NATO în Europa între 1997 și 2000, a vorbit la CNN despre posibilitatea ca Putin să ia decizia de a folosi arme nucleare. ”Dacă crede că ar putea descuraja și dezbina NATO, ar putea folosi arme nucleare tactice, de putere mică, probabil nu în Ucraina, ci în Polonia. Asta se simulează de obicei în exercițiile militare rusești: dacă Rusia începe să piardă din cauza susținerii NATO pentru adversari, atunci folosesc o armă nucleară și NATO spune «O, Doamne, nu vrem un război atomic, gata, faceți ce vreți» . Deci așa s-au auto-educat rușii să reacționeze la o astfel de situație și de aceea există o îngrijorare atât de mare din partea liderilor NATO: pentru că toți știm asta”, a spus Clark.

Sursa foto: Twitter/Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri