16 Mai 2022

BREAKING NEWS | Suedia anunță că va adera la NATO



Premierul suedez Magdalena Andersson a anunțat, într-o conferință de presă, faptul că Suedia va adera la NATO. Prim-ministrul a precizat că este convinsă că poporul suedez va susține decizia, potrivit BBC.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere".

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, „a subliniat caracterul istoric al acestor discuții și a exprimat apreciere pentru interesul celor două state de a se alătura NATO, interes care demonstrează importanța acordată de acești parteneri Alianței și rolului său determinant în asigurarea păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei”.

Acesta a fost prezent la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, unde a saluta decizia Finlandei și intenția Suediei de a se alătura Alianței, în vederea consolidării securității euroatlantice.



Citeste si