O operaţiune de salvare a luptătorilor ucraineni de la uriaşa oţelărie Azovstal, ultimul punct de rezistenţă în faţa armatei ruse în portul strategic Mariupol, era în desfăşurare marţi, conform Kievului, care consideră că aceşti soldaţi "şi-au îndeplinit" misiunea, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Soldaţii din garnizoana staţionată la Azovstal, dintre care peste 260 au fost deja evacuaţi luni, "şi-au îndeplinit misiunea de luptă", a transmis Statul Major al armatei ucrainene într-un comunicat, iar comandanţii lor au primit ordinul "de a salva viaţa" celor care rămân.

"Din păcate, astăzi, Ucraina nu poate debloca Azovstal prin mijloace militare", a explicat la rândul său Ministerul ucrainean al Apărării pe Telegram.

Autorităţile ucrainene au afirmat săptămâna trecută că peste 1.000 de soldaţi ucraineni, dintre care 600 răniţi, se aflau în acest complex industrial, adevărat "oraş în oraş", cu kilometri de galerii subterane.

Ei s-au retras acolo după ce timp de peste o lună au fost supuşi asediului asupra oraşului Mariupol, atacat de armata rusă de la începutul războiului declanşat la 24 februarie, şi astăzi total distrus.

Oraşul, aflat la malul Mării Azov, este situat strategic între Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi regiunea minieră Donbas (estul Ucrainei), unde se află două 'republici' separatiste pro-ruse şi unde Rusia îşi intensifică în prezent ofensiva.

Preluarea totală a controlului asupra oraşului, care pare acum inevitabilă după ordinul dat ultimilor luptători de la Azovstal, le va permite forţelor ruse să facă joncţiunea între Crimeea şi Donbas.

"53 de răniţi grav au fost evacuaţi de la Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un culoar umanitar", a anunţat luni seară, într-un video, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Ganna Maliar.

Cele două localităţi sunt situate în teritoriul controlat de forţele ruse şi pro-ruse în estul Ucrainei, dar luptătorii ar urma să fie repatriaţi în teritoriul controlat de Ucraina "în cadrul unei proceduri de schimb", a precizat ea.

Statul Major ucrainean a confirmat evacuarea acestor 264 de soldaţi şi a precizat în noaptea de luni spre marţi că "operaţiunea de salvare a apărătorilor Ucrainei blocaţi" la Azovstal "continuă", fără a menţiona numărul lor.

Rezistenţa lor puternică a împiedicat armata rusă să preia rapid controlul asupra oraşului ucrainean Zaporijia, la 200 de km spre vest, conform Statului Major.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a instaurat o încetare a focului în jurul Azovstal, pentru a permite evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri