21 Mai 2022

Rusia susține că deține controlul total asupra Mariupolului



Rusia susține că deține controlul total asupra Mariupolului, aceasta fiind cea mai importantă victorie a Kremlinul de la debutul conflictului. În circa trei luni, orașul port al Ucrainei a fost distrus, cu aproximativ 20.000 de civili uciși.

Sergei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a raportat victoria lui Vladimir Putin, spunându-i că eliberarea completă a Azovstalului din Mariupol a fost o reușită.

Cu toate acestea, Ucraina nu a confirmat imediat căderea Mariupolului în mâinile Rusiei, scrie 9News.com.

Agenția de stat RIA Novosti a transmis că 2.439 de luptători ucraineni s-au predat în ultima săptămână, cărora li s-au alăturat alți 500 pe 19 mai.

Aceștia au fost luați prizonieri de către forțele ruse, unii fiind duși în fața tribunalului, iar alții, în spitale, pentru îgrijiri medicale. Cât despre comandantul unității, Rusia susține că a fost preluat într-un vehicul blindat.

Kremlinul a precizat că unii dintre luptători vor fi judecați pentru crime de război și pentru politici pro-naziste. De aici, rezultă o teamă la nivel internațional cu privire la viețile acestora.

Luptătorii de la Azovstal au ținut piept zile întregii agresiunii rusești, până când au primit ordin de la Guvern să abandoneze misiunea și să se salveze.

Victoria asupra Mariupolului îi oferă lui Putin o mare bucurie, deoarece de la debutul conflictului, din 24 februarie, Rusia nu a înregistrat nicio reușită notabilă pe teritoriul Ucrainei. Din contră, Rusia a pierdut o navă amiral și nici nu a reușit să cucerească Kievul, așa cum și-ar fi dorit.



Citeste si