Peste 100 de membri ai Gărzii Naționale au fost concediați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documente din instanță. Cazurile care implică Rosgvardia, cunoscută drept armata privată a lui Vladimir Putin, sunt cel mai clar semn de până acum al disidenței în rândurile rușilor, potrivit The Guardian.

Cazurile celor 115 membri ai Gărzii Naționale, o forță cunoscută și sub numele de Rosgvardia, au ieșit la iveală după ce o instanță locală rusă a respins un proces colectiv prin care aceștia au contestat demiterea lor.

Conform deciziei instanței, procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldații au fost concediați pe bună dreptate pentru „refuzul de a îndeplini o misiune oficială” de a lupta în Ucraina și, în schimb, s-au întors la locul de muncă obișnuit.

Procesul a avut loc la Nalcik, capitala republicii Kabardino-Balkară din Caucazul rus, unde este sediul unității.

De la invazia de către Moscova a Ucrainei, armata rusă s-a confruntat cu numeroase probleme.

Pentagonul a declarat în această lună că are „rapoarte” conform cărora „ofițeri de grad mediu de la diferite niveluri, chiar și până la nivel de batalion”, „fie au refuzat să se supună ordinelor” fie nu le respectau.

Retail jobs

Andrei Sabinin, avocatul care i-a reprezentat pe cei 115 militari, a spus că decizia instanței a fost „fără precedent” dată fiind complexitatea cazului.

„Exprim îndoielile cu privire la corectitudinea procesului în ansamblu, deoarece clienților mei li s-a refuzat să cheme anumiți martori și mai multe documente au fost respinse de instanță”, a spus avocatul.

Potrivit lui Sabinin, comandanții unității Rosgvardia au oferit soldaților opțiunea de a nu lupta, iar demiterea lor a fost ilegală.

Rusia a creat Rosgvardia, o forță militarizată separată de armată, pentru a lupta împotriva terorismului și a menține ordinea publică. De la înființarea sa, membrii Rosgvardia, care este adesea denumită „armata privată” a lui Vladimir Putin, au fost implicați în cea mai mare parte în represiunile împotriva protestelor pașnice antiguvernamentale.

Citeste si:
Rusia, câștig de 93 mld. € din exportul de combustibili în 100 de...
Rusia a câștigat 93 miliarde...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri