Uniunea Europeană este dezbinată în privința sancțiunilor ce vor fi aplicate Rusiei, în ajunul reuniunii extraordinare a Consiliului European ce va avea loc luni și marți. Principalul obstacol este veto-ul Ungariei, care nu vrea să accepte un embargou asupra livrărilor de produse petroliere rusești.

Summit-ul din 30-31 mai urmează să o ia decizie privind a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Cea mai importantă ar fi un embargou asupra importurilor de țiței și produse petroliere din această țară. Însă opoziția Ungariei riscă să blocheze complet aceste sancțiuni, scrie Euractiv.

Guvernul de la Budapesta a blocat constant această rundă de sancțiuni, invocând faptul că 65% din necesarul de petrol al țării este acoperit de țițeiul rusesc venit prin oleoductul ”Drujba”.

Oil pipelines in Europe.png
Public Domain, Link

O variantă de compromis propusă de celelalte state UE a fost aceea ca Ungaria să fie exceptată pentru doi ani, timp în care să găsească surse alternative de petrol. Guvernul Orban a cerut însă 4 ani și un ajutor din fonduri europene de cel puțin 800 de milioane de euro.

Citește și: Ungaria spune că are nevoie de aproape un miliard de euro și patru ani pentru a scăpa de nevoia de gaz rusesc

Unitatea Uniunii Europene ”începe să se destrame” în jurul sancțiunilor la adresa Rusiei, afirmă ministrul german al economiei, Robert Habeck. ”După atacul asupra Ucrainei, am văzut ce s-a întâmplat când țările Europei au acționat împreună. Sperăm că asta se va întâmpla și la summit, dar vedem că deja se destramă”.

Diplomații europeni au încercat deja duminică și luni dimineață să ajungă la un compromis privind un embargou asupra livrărilor de petrol rusesc. Potrivit Financial Times, o variantă ar fi fost aceea de a excepta complet importurile prin oleoducte – ceea ce ar fi fost în beneficiul Ungariei, dar și al Germaniei, Slovaciei, Cehiei și Poloniei.

Pe de altă parte, aproape o treime din livrările de țiței rusesc către Europa sunt prin oleoducte, deci în acest caz sancțiunile nu ar avea impactul scontat. În plus, există și temeri privind distorsionarea pieței europene de carburanți în cazul introducerii unei astfel de excepții.

Statistic: Share of Russian products in total oil and petroleum product imports in the European Union (EU) and the United Kingdom (UK) in 2020, by country | Statista
Find more statistics at Statista

Este foarte probabil că summit-ul de urgență, la care România va fi reprezentată de președintele Iohannis, nu va avea niciun rezultat concret. Un draft inițial indică faptul că reuniunea va ajunge la un acord privind necesitatea impunerii de sancțiuni asupra produselor petroliere rusești – exceptând livrările prin oleoducte – dar că detaliile efective vor fi stabilite mai târziu, în momentul în care se va ajunge la un compromis cu Budapesta. Ca urmare, sancțiunile vor fi practic ineficiente în viitorul apropiat.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri