Andrei Patrușev, fiul lui Nikolai Patrușev, fostul șef FSB considerat mâna dreaptă a lui Putin, ar putea ajunge în scurt timp să conducă operațiunile de foraj offshore ale Gazprom. Această mutare, aparent banală, ar putea indica un potențial pericol pentru România.

Potrivit Kommersant, compania lui Patrușev jr., Aurora, va deveni principalul contractor al Gazprom pentru foraje offshore, sub denumirea Gazprom Shelfproekt. Fiul omului de încredere al lui Putin va ajunge astfel să controleze toate platformele de foraj și navele de aprozivionare ale Gazprom. De asemenea, el va prelua și operațiunile de foraj offshore ale Novatek, cel mai mare producător privat de gaze din Rusia.

Fiul celui mai periculos om din Rusia

Gazprom Shelfproekt ”va contribui la cea mai eficientă dezvoltare a potențialului de hidrocarburi al platformei continentale a Rusiei”, afirmă compania.

Oficial, Gazprom intenționează să foreze în apele arctice ale Rusiei, în Marea Kara și Marea Barents. Însă numirea lui Andrei Patrușev, al cărui tată este privit drept unul dintre cei mai agresivi acoliți ai lui Putin, fiind descris drept ”cel mai periculos om din Rusia”, ar putea indica și o dorință de extindere spre Marea Neagră. Mai ales că Patrușev sr. este privit la Kremlin drept specialistul în zona Europei de sud-est.

Nikolay Patrushev 2019

Legătura cu Insula Șerpilor

O recentă analiză T-Intelligence arăta că, pe termen lung, Rusia ar putea plănui să preia controlul platformelor offshore de gaze din zona economică exclusivă. Aceasta ar explica și resursele militare alocate de Kremlin pentru cucerirea și apărarea Insulei Șerpilor.

O eventuală anexare a Insulei Șerpilor de către Rusia ar putea redeschide diferendul privind acest teritoriu, pe care Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga îl încheiase în 2009. La acel moment, CIJ a acordat țării noastre aproape 80% din zona de platou continental şi zonă economică exclusivă disputată cu Ucraina.

Dar Kremlinul nu recunoaște deciziile acestei Curți. Ca urmare, nu va recunoaște nici linia de delimitare în Marea Neagră stabilită de CIJ, astfel că un diferend pe acest subiect cu România ar fi inevitabil, dacă Rusia ar controla Insula Șerpilor.

Селище Біле, острів Зміїний (2008)

Resursele Mării Negre

Miza o constituie resurse evaluate la 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și 12 milioane de tone de petrol. Kremlinul nu are nevoie de ele - dar nici nu vrea ca alții să aibă acces la ele

Citește și: Marele risc al războiului din Ucraina: să devenim vecini cu Rusia. De ce este importantă Insula Șerpilor

De altfel, în trecut, Rusia a acaparat platformele offshore ucrainene din Marea Neagră. Mai recent, a trimis nave militare în operațiuni de ”intimidare” a plaformelor românești din zonă.

Ca urmare, numirea lui Patrușev jr., care a studiat atât la Universitatea de Petrol și Gaze, cât și la Academia Diplomatică și la cea a FSB, ar putea indica o strategie mai complexă privind resursele din Marea Neagră.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri